Полицаите отчаяни от Бъчварова, искат помощ от Бойко Борисов (снимки)

17:38, 25 юли 15 / Политика 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След 44 дни почти липсващ диалог с професионалното ръководство на МВР най-големият синдикат в рамките на ведомството - СФСМВР, се отчая, че проблемите на полицаи, пожарникари и спасители могат да бъдат решени от министър Румяна Бъчварова и се обръщат към премиера на страната Бойко Борисов. Това стана ясно по време на протеста, организиран от синдикалната организация, който се проведе днес до храм-паметника "Св. Александър Невски".

Председателят на СФСМВР Валетин Попов заяви, че през тези 44 дни на протести вътрешният министър не е отделила нито една минута, за да се запознае лично с исканията на синдиката и проблемите на редовите полицаи, пожарникари и спасители. "44 дни няколко хиляди протестиращи не се обърнаха към вас, г-н премиер, с надеждата, че поне до известна степен проблемите могат да бъдат решени на ниво МВР", каза той. "Като премиер, разгледайте малко по-внимателно това, заради което ваши колеги бяха на площада", допълни още синдикалистът.

Попов обяви, че протестите спират, но СФСМВР ще продължи активната си борба чрез медиите, гражданите, европейските институции, НПО-та и съда. Той се закани синдикатът да започне да показва на гражданите какво става вътре във ведомството. По думите му, проблемът на вътрешното ведомство е, че е капсулирано. "Защото само с борба отвътре няма да можем да доведем нещата до край, затова ще работим и отвътре и отвън", допълни още Попов. Той посочи, че на "един хейтър в интернет" се падат 10 000 граждани, на които им липсва базисна потребност - сигурността. И с решаването на този проблем трябва да се заеме ръководството на МВР, като осигури условия на полицаите да вършат своята работа.

Протестът, на който въпреки жежкото слънце стотици полицаи от цялата страна се бяха събрали заедно със семействата си, бе подкрепен и от пожарникарите, спасителите и служителите на затворите. Те продължават да настояват за оставката на директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Служителите на МВР са недоволни и от пенсионната реформа, както и от наредбите за извънреден труд.

Особен акцент Валентин Попов сложи върху условията, при който полицаите работят по границата. Според него, както и според доклад, който се очаква да излезе следващата седмица, те са се влошили многократно за последната една година. "Техниката пък е издъхнала тотално. Не повече от 25% от нея е в движение и, забележете, казвам в движение, а не изправна", заяви той. По думите му ръководството продължава да изпраща служители от "Охранителна полиция" по браздата, което вреди на сигурността на гражданите. Друг сериозен проблем е, че те биват пращани през 5-6 дни. "Скоро няма да издържат и това също ще навреди много на сигурността", каза Попов.

Синдикалната организация настоява още за прекратяване на преструктурирането на пожарната. С новите текстове пожарникар и спасител става една професия и служителите ще трябва да отговарят на професионалните изисквания и на двете. "Това е удар не по служителите, а по сигурността на българските граждани", заяви още Попов.

По думите му политиците не искат и да чуят тяхното искане за гратисен период от три години за въвеждане на по-високата възраст за пенсиониране. И допълни, че има служители, които вече за трети път трябва да догонват възрастта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама