Проф. Ганчо Ганчев: Най-голямата слабост в България е отношението към кадрите

18:05, 25 юли 15 / Политика 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-голямата слабост на България е отношението към кадрите и по-точно неспособността да се привличат и задържат талантливите хора. Това каза днес по време на пресконференция проф. Ганчо Ганчев от Югозападния университет в Благоевград, един от лекторите на провелата се в Гранд хотел „Рига“ кръгла маса на тема „10 причини да живеем и работим в България“.

Изводът е в резултат на изследване, което ученият е провел наскоро.

Причината за унищожителната за България практика е нуважението, с което държавата и бизнесът се отнасят към умните, квалифицирани и талантливи българи, които са системно неглижирани и нископлатени, е констатирал проф. Ганчо Ганчев.

За сметка на това пък се наемат нискоквалифицирани хора и така се налага обратен подбор. Други слабости на българската държава са корупцията, нестабилната съдебна система и неадекватното законодателство.

Известен успех в икономиката, свързан с реализацията на младите хора, са някои предимства в областта на информационните технологии, в който сектор са заети основно млади хора. Причината е, че естеството на работа заставя бизнеса да работи с подготвени кадри, а не с роднини и познати, каквато е практиката или с политически назначения, какъвто е случаят с държавния сектор.

В българската икономика най-тежко е положението в енергетиката, в селското стопантство, в жп транспорта и здравеопазването, е констатирал проф. Ганчев.

Ако не се преодолеят тези недостатъци и не се използва качественият човешки потенциал, бъдещето пред страната няма да е добро, е изводът на учения. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама