Лабиринтът на Дедал* в София

19:36, 25 юли 15 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Това схема на лабиринт ли е?", се питаха най-много от читателите на София Topnovini.bg в анкетата "Ориентирате ли се по тази табела от къде да минете за Княжево?". Ремонтът на столичния площад "Руски паметник" със сигурност затруднява движението във всичките си етапи.

Табелата, която указва кои улици са затворени заради реконструкцията обаче, затрудни не само движението, ами направо обърка софиянци. Дори на миналогодишния ни шампион по ориентиране Григор Караиванов сигурно би се наложи да спре за минутка, за да разучи сложните указания и да продължи към китния квартал в полите на Витоша - Княжево. Остава неясно и дали направилият я ще може да се ориентира по нея или като един същински Дедал би останал там.

Поне така смятат 31% от нашите читатели. Други 23% обаче са уверени в способностите да се ориентират и да разчетат скоростно табелата. Според тях рецептата за бързо и безпроблемно минаване през "Руски паметник" е съвсем проста - "първо наляво, после надясно, 3 пъти в кръг с лявото рамо напред, 2 крачки назад и в дясно". И може би едно заешко краче за късмет.

За почти всеки пети от читателите на София Topnovini.bg обаче нещата съвсем не са толкова лесни. "Не разбрах от къде да вляза в кръстовището", жалват се 17%. За сметка на това пък, ако не влязат в кръстовището, няма и да се загубят.

14% са умерени оптимисти - не са много сигурни, че ще се оправят, но пък таят надежда, че все някак си неволята ще ги изведе. Други 14% пък знаят и начина, по който ще излязат от сложната ситуация - ще намерят някой, който вече е преминал изпитанието успешно. "С питане и до Цариград се стига", мъдро смятат те.

*В гръцката митология Лабиринтът е бил сложна постройка, направена за критския цар Минос по проект на легендарния майстор Дедал, за да държи Минотавъра, същество представляващо получовек и полубик, убит от атинския герой Тезей. Дедал изработил Лабиринта толкова изкусно, че той самия трудно би могъл да излезе от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама