Сакскобургготски: Разбих мита, че кралските особи не са демократи

20:51, 25 юли 15 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Като премиер се чувствах много добре, защото така разбих мита, че кралските особи не са демократи". Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN. "Приех да стана министър-председател, защото след половин век изгнание, това е бе най-добрият начин да протегна ръка и да помогна на страната си", допълни той.

"Смятам, че направих доста неща, за да отлича България на картата в много отношения. Фактът, че монарх става премиер привлече вниманието на политическия свят към България. После помогна опитът ми в частния сектор и отношенията ми с много европейски личности. Това ни отвори много врати в усилията да получим членство в НАТО и разбира се в ЕС, което бе голямата цел", заяви още той.

Според него сега хората признават, че четирите години на неговия мандат са били "най-спокойните, най-предвидимите, годините без политическа и партийна дискриминация". "Мисля, че това помогна много за започване на промените в обществото, защото преходът от тоталитарната система към пазарната икономика е много труден. Ето че 25 години по-късно ние не сме успели съвсем, това отнема време", отбеляза още Сакскобургготски.

Като син все още искам да разбера каква е причината за смъртта на баща ми, завършва той, като припомня, че Москва все още не иска да разкрие архивите си, от които може да стане ясно защо цар Борис III е починал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама