Откриват плажа на река Марица в Пловдив (снимки)

11:58, 27 юли 15 / Любопитно 25 928 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В неделя, 2 август, ще се състои официалното откриване на "Плажа на река Марица". Стартът на дългоочакваното събитие е от 18 часа, а мястото – пространството между Пешеходния мост и моста на Панаира.

Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември ще заработи и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции.

Проектът представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани. Първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани.

След 70-те интереса към тях значително намалява. В днешно време почти никой не ходи на реката освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив.

Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция и ще съществува от 2 август до 30 септември.

След края на фестивала ще бъде премахната, но амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

През 2015 г. темата на международния фестивал за архитектура - ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, който ще се проведе  от 18 до 27 септември в Пловдив, е ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на Пловдив. Преди и по време на ONE ARCHITECTURE WEEK  ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум и мн. др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама