Министър Десислава Танева открива 14-то издание на "Златна праскова" в Гавраилово

09:07, 30 юли 15 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официално откриват днес 14-то издание на празника "Златна праскова" в сливенското село Гавраилово. Проявата се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

В 10 часа започва традиционният семинар за производители на праскови с лектори от научни институти. Сред темите тази година са възможностите за подпомагане на производителите по новата Програма за развитие на селските райони,  новите и перспективни сортове праскови, нектарини и череши, напояване и торене на прасковата и др.

Два дни по-рано за празника в читалището на селото бе представена книгата „Гавраилово – минало и настояще” на Йордан Йорданов, както и изложбата на Димитър Рачев,  ученик от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен.

Днес на „Златна праскова” по традиция ще се проведат дегустация, фолклорна програма, конкурси и състезания. И още организаторите са подготвили рисунка на асфалт, конкурс Мини мис и Мини мистър „Прасковки”, мис "Праскова", състезание за най-бързо ядене на праскова и приготвяне на компот. Ще се проведе и надпревара за детско музикално, и певческо творчество за купата „Златна праскова”. В програмата е включена изложба на участниците в конкурс за любители фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова”.

"Празникът „Златна праскова”, проведен за първи път през 2002 г., се превърна в емблематичен за Гавраилово. Интересът към него с всяка година става все по-голям. Преобладаващо е детското участие, като всяка година се включват в проявите около 150 деца от област Сливен и от други райони на страната", разказа кметът на селото Димитър Андреев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама