Мая Манолова е новият омбудсман

12:10, 30 юли 15 / Политика 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът от БСП Мая Манолова е новият омбудсман на България. За кандидатурата й гласуваха 129 депутати.

Народните представители гласуваха близо час в зала "Запад" на Народното събрание с бюлетини и в урни. Повече от 30 минути отне на комисията да преброи всички бюлетини.

На нейно място най-вероятно ще влезе Иван Ибришимов. Той обаче ще е и кандидат-кмет за Дупница, което означава, че може би ще отстъпи мястото на следващия в листата - Харалампи Златанов.

Манолова публично бе подкрепена от БСП, ПФ, "Атака", както и от част от депутатите от ДПС. Пенчев имаше публичната подкрепа единствено на Реформаторския блок, които го издигнаха.

"Парламентът ще ми липсва, ще ми липсва парламентарната трибуна и битката тук, но ми предстои битката за правата на българските граждани. Ще ми липсвате, може би и на някои от вас и аз ще липсвам", заяви след избора си Манолова.

Тя става третият омбудсман на България. Първи бе Гиньо Ганев, а след него постът зае Константин Пенчев. Мандатът е пет години. Преди да встъпи в длъжност Манолова трябва да напусне редиците на БСП.

223-ма депутати участваха в избора на обществен защитник. 129 са подкрепили Манолова, а 82-ма Пенчев. Недействителните бюлетини са 11. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама