Отмениха доживотната присъда на Чеци

13:16, 30 юли 15 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският апелативен съд (САС) отмени доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци за убийството на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина през лятото на 2011 г. Съдът намали присъдата на 19 години, съобщава „24 часа“.

От САС излязоха с нови доводи за убийството, като според магистратите то не е станало в съучастие с други неустановени лица и не е извършено с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвата начин. Именно заради това втората инстанция намира, че извършеното от Русинов престъпление не се явява изключително тежко и няма причина да се наложи доживотна присъда.

По този начин САС не се съгласи с решението на Софийски градски съд (СГС), като дори имаше и забележки по начина на водене на делото преди това. Според магистратите от апелативния съд СГС е надценил обществената опасност на Чеци и не е извършил обоснован и задълбочен анализ относно това дали най-тежкото наказание е удачно.

Променен бе и първоначалният режим, при който Русинов изтърпява наказанието си. От специален той става на строг. Решението на САС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. От Софийската апелативна прокуратура обявиха, че ще протестират решението, тъй като считат, че наказанието е явно несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца.

Припомняме, че Яна Кръстева беше убита на 10 юли 2011 г. Преди това тя е била в заведение в Борисовата градина, след което си е тръгнала от там именно с Чеци. На сутринта случайни хора откриват тялото ѝ. Русинов беше арестуван на летището в края на 2012 г., прибирайки се от Турция.

Той категорично отхвърля обвиненията, че е убил Яна. По думите му двамата са правили секс, след което са се разделили. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама