Трафиканти на хора примамват 17-годишна с обещания за кариера на модел

13:40, 30 юли 15 / Любопитно 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"17-годишно момиче е получило предложение за обучение за модел в пловдивски хотел, а всъщност е било опит за трафик на хора", каза секретарят на регионалната комисия за борба с трафика на хора Таня Иванова по време на пресконференцията по случай Международния ден за борба с трафика на хора – 30-и юли.

Сигналът за странното предложение бил подаден от майката на младото момиче, която живее в чужбина. След като дъщеря й споделила, че била поканена да се обучава за модел в хотел в Пловдив срещу заплащане, жената се усъмнила, че става въпрос за схема за трафик на хора, и веднага се обадила в местната комисия.

Таня Иванова разказа и за друг интересен случай, при който жена сигнализирала, че в група за българи, живеещи в Белгия, се върти клип със съмнително съдържание. "На видеото се вижда крупна сума пари, за които се предполага, че са изкарани от проституция на момичета, станали жертва на трафик", допълни секретарят на регионалната комисия.

По случай Международния ден за борба с трафик на хора се проведе и кръгла маса в Пловдив. По време на събеседването е отчетено, че в последните години няма тенденция на намаляване или увеличение на трафика на хора.

Зам.-кметът и председател на местната комисия Александър Държиков сподели, че голям процент от хората, станали жертви на трафик, са деца – около 20%.

В пловдивския квартал "Столипиново" са проведени няколко информационни срещи, насочени именно към превенцията на трафика на хора", похвали се Държиков.

"Регистрираните жертви на трафик са между 500 и 550 на година", каза секретарят на националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова. По думите й това, което е очертано като тенденция е, че ежегодно расте броят на жертвите на трудова експлоатация, както и броят на мъжете и момчетата, жертви на сексуална експлоатация.

"Основно това са момчета на възраст между 14 и 18 г. – от домове за деца, лишени от родителски грижи или от малцинствата. Само за 2014 г. броят на жертвите в България е 495", обобщи Димитрова.

30 юли за Международен ден за борба с трафика на хора. Чрез приетата резолюция се заявява, че този ден е необходим, за да се "повиши информираността, относно ситуацията с жертвите на трафик и за да се насърчават и защитават техните права".

Този ден е своеобразен призив за действие, с цел да се сложи край на тази престъпна дейност и да се даде надежда на жертвите, които често живеят непризнато сред нас. Причините за това се крият в крайната бедност, утвърденото неравенство и липсата на образование, от които трафикантите се възползват.

Жертвите на трафик, които имат късмета да бъдат освободени се нуждаят от помощ, за да възстановят правата си и да се реинтегрират в обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама