Жители на варненски квартал искат парк, а не социални блокове (видео)

15:17, 30 юли 15 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на варненския квартал Възраждане се обявиха твърдо против възможността в района им да бъдат построени социални жилища, в които да бъдат настанени предимно ромски семейства. Присъстващите над 30 варненци се обявиха против проекта, който има за цел да настани в квартала им хора от малцинствата.

"Община Варна и Янко Станев се опитват отново в квартал Възраждане да се прокара проектът за изграждане на жилища за хора в неравностойно положение. Аз не познавам хора в неравностойно положение, които да са различни от роми и цигани, казвам го директно, с цялата отговорност. Готов съм да се изправя пред съда само да го няма това нещо тука. Искат да изградят 5 блока с около 1500 жители. Те ще са многодетни майки, бездетни, всички са от ромски произход“, каза Тодор Петронов, жител на квартала.

Той добави, че проектът се прокарва повторно, тихомълком, без знанието на жителите на кв. Възраждане. На общественото обсъждане са били поканени само Велоклуб "Устрем“ и Камарата на архитектите.

Петронов изтъкна, че жителите на варненския квартал искат парк, а не блокове. "Започваме събиране на подписка, ще има митинги и изразяване на недоволство. Ще отидем на сесията на Общински съвет и ще попитаме защо не сме уведомени и дали искаме изграждането на такива блокове“, обяви Тодор Петронов.

На импровизирания брифинг в квартална градинка се включи и кметът на район "Младост" Христо Христов, който обяви, че също не е съгласен в социалните жилища да бъдат настанявани роми. Според него обаче, ако в проекта е заложен градеж за хора в неравностойно положение, различни от роми, кварталът трябва да се възползва, защото има над 750 семейства, които чакат за настаняване.

По думите на Христов, ако има строеж, той би бил трета категория, която е извън правомощията на районната администрация. "Проектът е на голяма община и районната администрация въобще не е информирана. Това, което аз знам, е, че проектът не е за цигани – заявявам го отговорно. Аз съм последният човек, който ще осигури жилища на цигани в този район“, добави още Христов.

Проектът, за който общината може да получи финансиране, е на обща стойност от 1 485 552.00, по оперативна програма "Региони в растеж“ (2014-2020), като безвъзмездната финансова помощ е 100%. Предвижда се върху имот, който се намира в квартал Възраждане-2, между бул. "Република", бул. "Трети март" и блокове 33 и 34, да бъдат построени над 250 социални жилища за хора в неравностойно положение, защитени жилища за лица с умствени увреждания с капацитет 8 места, защитени жилища за лица с психични разстройства с капацитет също 8 места, както и 3 "наблюдавани" жилища и Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция.

От документацията става ясно, че 200 ромски семейства ще бъдат настанени в мини-комплексите. Гражданите са притеснени от факта, че с темпа на раждаемост при циганите, тези фамилии от по 6 човека ще станат около 1200, струпани на едно място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама