Четири цитата от Мая Манолова (и едно видео)

15:19, 30 юли 15 / Политика 25 944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В най-горещия ден от годината с тайно гласуване депутатите избраха депутата от БСП Мая Манолова за омбудсман на републиката. Тя е третият човек на поста – след Гиньо Ганев и Константин Пенчев, който беше предложен от Реформаторския блок за втори мандат.

"Няма как да забравим действията, които г-жа Манолова е извършвала в предишния парламент. "Костинброд" е нейно дело и за мен ще бъде учудващо, ако ГЕРБ или част от тях са го забравили." Така депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова коментира в четвъртък сутринта предстоящия избор на омбудсман.

Според българското законодателство омбудсманът „...се застъпва с предвидените в този закон средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.” Омбудсманът изпълнява функциите си, като приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи на гражданите и прави проверки по тях.

Дейността на омбудсмана е публична и независима по своето същество, подчинявайки се само и единствено на Конституцията, законите и ратифицираните от Република България международни договори.

Омбудсманът на Република България се избира от НС за срок от 5 години като след изтичането на мандата му е възможно той да бъде преизбран най-много още веднъж. За омбудсман могат да бъдат избирани лица, които са български граждани, имащи висше образование, високи морални качества и заслуги и отговарят на изискванията за народен представител. Омбудсманът се избира с тайно гласуване с гласовете на повече от половината народни представители.

Екипът на София Topnovini.bg подбра четири цитата от Мая Манолова, плюс едно видео от 2013 година, демонстриращи нейните високи морални качества и заслуги и силната народна любов към нея.

13 септември, 2013 година, Нова Телевизия:

„Ако това ще ви успокои, приемете, че аз съм предложила Делян Пеевски и се успокойте. Ако това ще внесе спокойствие във вашите неспокойни журналистически души, аз съм човекът.“

19 август, 2013 година, пресконференция в Кюстендил, цитирана от БТА:

„Вече едва ли има човек в България, който да не е наясно, че една огромна част от протестите в София се плащат. Бих казала, че това е една нова форма на временна заетост. И доста хора успяха да си покрият разходите през летния сезон, някои да отидат на море, благодарение на финансирането по време на протестите. Тази временна заетост, която ако продължи през есента, сваля малко от ангажиментите на социалния министър да търси подпомагане за тези хора, защото едни други хора им плащат за това да ходят на протести." Тогава бъдещият омбудсман изчисли, че тарифата на протестите е 30 лева за пенсионер, 50 на работещи граждани и по 100 лева на семейства с деца и заяви, че имала доказателства за това.

2 август, 2013, TV7

„Аз харесвам артистичните прояви на протестиращите, но не мога да си представя тези хора да ме управляват. Българските граждани се интересуват от подобряване на начина на живот и кабинетът "Орешарски" им предлага точно такива решения на проблемите.“

14 май 2015

„В политиката отдавна сме на чалга.“

Бойко Борисов, 29 август 2014, по повод предстоящите парламентарни избори:

„Мая Манолова какво ли не би дала да се покатери на Цецка на стола, да покаже ново костюмче?“

И накрая, но не на последно място, едно видео от лятото на 2013 година, когато Мая Манолова бе освирквана по улиците, а таксиметров шофьор я изгони от колата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама