Румен Ненков ще е докладчик по делото за конституционните промени в КС

15:32, 30 юли 15 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докладчик по питането за конституционните промени в КС ще Румен Ненков, съобщи „Правен свят“.

Делото по искането на 144 депутати е образувано днес.

КС ще даде тълкуване по два въпроса на народните представители:

1. Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска, като всяка от тях да решава самостоятелно кадровите и организационни въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект за бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС, при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията.

2. Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шест члена, избрани от общо събрание на съдиите и пет члена, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима члена, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите и шест члена, избрани от Народното събрание.

Идеята КС да бъде сезиран преди окончателното приемане на промените беше на ДПС, припомня изданието. От партията поставиха това като условие, за да дадат подкрепата си за новия орязан проект за изменения в основния закон и така той да бъде внесен и приет с мнозинство от 180 гласа.

Питането беше внесено спешно вчера като официалният мотив за бързането беше, че така КС ще може да се произнесе през септември и така още преди местните избори промените в Конституцията да станат факт.

Бързането обаче гарантира на вносителите и още нещо – че по него ще се произнесе настоящият състав на съда преди предстоящата ротация.

Румен Ненков е дългогодишен наказателен съдия, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд и баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Той не е сред конституционните съдии, чиито мандат ще изтече тази есен. При ротацията КС ще напуснат назначените от президента Димитър Токушев и Пламен Киров, избраният  от върховните съдии Благовест Пунев и от парламента Красен Стойчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама