Депутатите създадоха Фонд за преструктуриране на банки

15:46, 30 юли 15 / Политика 25 647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаването на Фонд за преструктуриране на банки гласуваха днес депутатите. Според текстове орган по преструктурирането на финансовите институции ще е БНБ. За преструктурирането на инвестиционните посредници ще отговаря КФН. Под надзора на Комисията ще попаднат и субекти, които не са кредитни институции и които подлежат на консолидиран надзор от Комисията.

До преструктуриране ще се стига, когато има риск от неблагоприятно въздействие върху публичните финанси. Решенията на БНБ и КФН ще бъдат контролирани от министъра на финансите, чието одобрение ще е задължително.

Депутатите разшириха и правомощия на Фонда за гарантиране на банковите влогове. Средствата в него ще се набират от годишни и извънредни премийни вноски от банките, заеми, дарения, чуждестранна помощ, както и от доходи от инвестираните средства. Всяка търговска банка ще прави вноски, като размерът им ще се определя от риска, на който е изложена тя.

Когато средствата във Фонда надминат 1% от общия брой на гарантираните влогове (депозити до 196 000 лева), вноските се дължат или в намален размер, или се опрощават. В обратния случай обаче, когато в него няма достатъчно средства, а се налага изплащане на депозити, банките ще внасят до 0.5% от сумата на гарантираните влогове. Депутатите приеха още, че гарантираните влогове ще се изплащат до 7 дни от фалита на банката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама