В последния работен ден депутатите ще гласуват създаването на Антикорупционното бюро

07:24, 31 юли 15 / Политика 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В последния си работен ден за лятната сесия Народното събрание ще разгледа на първо четене Законопроект за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Законът е внесен от Министерски съвет, в частност от вицепремиера Меглена Кунев. Днес народните представители ще проведат и последен за това лято парламентарен контрол. Избранниците ни ще се върнат на работа чак на 2-ри септември.

Текстовете предвиждат да бъде създадено Национално бюро за предотвратяване на корупцията. Идеята бе подкрепена в ресорната правна комисия от депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. БСП и ДПС бяха против, а АБВ и Атака се въздържаха. 

 

Антикорупционното бюро обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

  По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска.   Обединяване на функции е важно, тъй като конфликтът на интереси често е в основата на необяснимо обогатяване на съответните лица. На свой ред данните от проверките дават емпиричен материал за анализи с практическа насоченост.   Предвидено е Националното бюро да се ръководи и да се представлява от директор, който се подпомага от заместник-директор. Така ще се персонализира отговорността за работата на новия орган.   Директорът и заместник-директорът се назначават и се освобождават от Президента по предложение на Министерския съвет. Участието на повече органи в процедурата по избор, както и предвиденото публично изслушване на кандидатите и задължителната проверка на тяхната почтеност гарантира провеждането на отговорен избор.   Уредените положителни и отрицателни предпоставки за заемането на длъжностите, забраната за извършване на друга платена дейност и предвиденото възнаграждение имат за цел да създадат условия за назначаване на независими и компетентни личности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама