Фермерски пазар ще има всеки петък в Стара Загора

08:33, 31 юли 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки петък от 15.00 часа на централния градски пазар в Стара Загора всички желаещи производители ще могат да предлагат собствена продукция на биохрани, както и артикули, произведени в малки семейни фирми, съобщиха от Общината.

Фермерският пазар стартира днес и ще се проведе в отделението, предвидено за продажба на цветя на централния градски пазар.

Идеята е на кмета Живко Тодоров, а целта е фермерският пазар да осигури директен достъп на гражданите до храни с доказан произход. „Отделението в новия общински пазар, предвидено за продажба на цветя, остана неизползвано, поради липса на интерес у търговците. По този начин това пространство ще се осмисли и насити с полезна за гражданите дейност”, коментира Живко Тодоров. Той се надява, че директните контакти с фирмите, ще затвърдят основния принцип на фермерските пазари – доверие между производители и потребители.

По-голяма част от производителите са био-сертифицирани, а останалите са регистрирани по наредба №26 за директни доставки на собствено производство. Производителите, участници на фермерския пазар, са малки семейни фирми от страната, предлагащи изцяло собствена продукция.

Те ще предложат на старозагорци богато разнообразие на продукти от козе мляко - сирене, кашкавал и кисело мляко, на различни био-сезонни зеленчуци, биочайове за профилактика, подправки, билки, домашни лютеници, сладко от черници, сироп от бъз, от акация, чай от ябълки, хляб с дива мая, пчелен мед и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама