Кунева: Да преборим корупцията в съдебната система (обновена)

09:47, 31 юли 15 / Политика 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Корупцията е тежък проблем, който тормози българите. Но не можем да преборим без корупцията без съдебна реформа и първо там трябва да се справим с нея - защото ако там има корупция, ще има навсякъде. Това каза силовият вицепремиер Меглена Кунева пред депутати. Днес Народното събрание гледа предложения от нея законопроект за създаване на антикорупционен орган.

Той ще събере всички останали органи, които се занимават с борбата с корупция сред лица, заемащи висши длъжности, но които в момента са със "скромни резултати и без връзка един с друг".

Кунева посочи, че е разговаряла с всички групи, освен "Атака" и е разпратила множество допълнителни анализи, други документи и финансова обстановка на всеки един депутат, като заяви готовност за обсъждане на текстовете между първо и второ четене.

Тя допълни още, че през септември ще има мисия от ЕК, която да отчете свършеното в областта на правосъдието и вътрешния ред.

От БСП веднага се обявиха срещу законопроекта - заради въвеждането на възможността за анонимни сигнали.

От дългото и протяжно слово на председателя на ДПС Лютви Местан стана ясно, че той не е съгласен антикорупционният орган да проверява и депутатите. Както и че не вярва, че въпросният орган ще е независим от изпълнителната власт.

"Бих потърсил държавническото у вашето изказване, г-н Местан, ако не бяхте лидер на ДПС - да си припомним кой раздаваше порциите в държавата, кой създаде модела КОЙ?", каза от трибуната депутатът Методи Андреев, припомняйки, че Делян Пеевски е народен представител именно от Движението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама