„Правосъдие за всеки“ заподозря сделка на тъмно за съдебната реформа

11:46, 31 юли 15 / Политика 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициатива „Правосъдие за всеки“ излезе с официална позиция относно хода на съдебната реформа. Неправителствената организация пита дали има сделка на тъмно за съдбата на съдебната реформа и ако има такава какво включва тя.

„Правосъдие за всеки“ изрази недоволството си от отпадането на „три изключително важни и ключови за ефективната съдебна реформа предложения - явното гласуване във ВСС, намаляването на мандата на ръководния орган на съдебната власт, както и частичния парламентарен контрол върху дейността на главния прокурор Сотир Цацаров.

От инициативата допълват, че ще подкрепят с гражданска подписка тези предложения, като за целта ще учредят Национална гражданска инициатива по Закона за гражданското участие на 6-ти септември 2015 г. и ще проведат разяснителна кампания в страната между първо и второ четене на законопроекта.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса позицията на „Правосъдие за всеки“:

Позиция на Инициатива “Правосъдие за всеки” относно хода на съдебната реформа!

На 24.07.2015г. с подписите на квалифицирано мнозинство от 180 народни представители в Народното събрание бе внесен изцяло нов проект за изменение и допълнение на Конституцията на република България в глава “Съдебна власт”. Този проект, оправдателно наречен „исторически компромис“, следва да замени внесения на 26.05.2015 първи конституционен проект, минал по цялата парламентарна процедура до Пленарна зала и преминал през безпрецедентни в най-новата ни история сериозни и експертни обсъждания. Тази процедурна гимнастика, която си е чиста подигравка с основни правила и принципи на Парламентаризма, отреди „естествена смърт“ на първия проект, който няма да бъде дори поставен на гласуване. Отвъд лозунгите за широкия партиен и отговорен към държавата консенсус, стои много по-големият въпрос:  Имаше ли сделка на тъмно за съдбата на съдебната реформа, какво включва тази сделка и няма ли да обезмисли въобще реформата!

В новия проект отпаднаха три изключително важни и ключови за ЕФЕКТИВНАТА съдебна реформа предложения:

- явното гласуване във ВСС;

- намаляването на мандата на ръководния орган на съдебната власт;

- поне частичния парламентарен контрол върху дейността на Главния прокурор.

Бе договорено и  допълнително условие за разглеждането на Проекта - да се пита Конституционния съд предварително по основния въпрос, гарантиращ поне минимална промяна към независимост и ефективност на съдебната система – разделянето на ВСС. Това питане е явен опит за прехвърляне на отговорността за неслучващата се реформа в полето на друг орган, който нито се избира пряко, нито се контролира от гражданите. Така политическите сили, постигнали компромиса, на практика превръщат КС във втора камара на Парламента, който при това да се произнася преди първата, което е прецедент в новата ни история.  Но, ако този държавен орган приеме питането за допустимо и се произнесе според очакванията на вдъхновителите на новия проект от ДПС, то това ще е пълно зачеркване на всички основни идеи за съдебната реформа, обявени тържествено преди три месеца от премиера в лицето на Бойко Борисов и подкрепени от управляващото мнозинство.

За нас, като представители на гражданското общество, това положение е абсолютно недопустимо! Не може да си позволим да се подмени съдебната реформа с политическа деформация, за която да се използва Конституционния съд за “обслужващ елемент” на Сделката. Надяваме се, че конституционните съдии, от висотата на своята конституционно отредена роля, ще опровергаят очакваната от защитниците на статуквото си роля и ще изпълнят задълженията си, като защитят духа на Конституцията и обществения интерес!  Няма да приемем и ако част от компромиса е бил да не се допусне приемането на никакви предложения към конституционния законопроект между първо и второ четене. Доказателство за намеренията на статуквото по отношение на реформата е и последвалата тази седмица  дискусия във ВСС, в която Главният прокурор застана срещу всички основни положения в Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Така, че явно рискуваме да се изправим не пред “историческикомпромис”, а пред поредния провал на идеята за смислена съдебната реформа и реализирането на върховенството на Закона за всички български граждани отново да бъде отложено за неопределено време.

Ето защо заявяваме твърдото си намерение за последващи действия:

1. Ще внесем чрез отговорни и загрижени за реална съдебна реформа народни представители, нашите пет основни предложения за съдебна реформа, представени за първи път на събитието с участието на Моника Маковей и потвърдени на пресконференцията на ИПВ на 16 юли 2015г, като ще добавим и отпадналите в „новия законопроект“, но предложени в първоначалния вариант две важни неща, а именно - явното гласуване по кадрови въпроси във ВСС и намаляването на мандата на ВСС от пет на три години.

2. Ще подкрепим с гражданска подписка тези предложения, като за целта ще учредим Национална гражданска инициатива по Закона за гражданското участие на 6-ти септември 2015г. и ще проведем разяснителна кампания в страната между първо и второ четене на ЗИД на КРБ.

3. Ако поради евентуално тълкувателно решение на КС имаме ситуация,  отпадне възможността за ефективно разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегии, които сами да решават кадровите си въпроси и да избират ръководителите си, ще стартираме незабавно инициатива за свикването на ВНС и ще съберем нужните подписи за това.

Трябва да е ясно, че съдебната реформа, в крайна сметка, ще бъде проведена реално - с или без „исторически компромис“, с или без участието на „системните партии“, сега или след година, защото това е истинският интерес на българските граждани и единствената гаранция за съхраняване на държавността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама