В РЗИ-Варна отново готови на протести заради ниските заплати

12:08, 31 юли 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на Регионалната здравна инспекция във Варна са в готовност за протестни действия, заради ниското заплащане на труда им. Това се посочва в писмо до медиите, адресирано до министрите на здравеопазването, на финансите, директора на здравната инспекция и председателя на медицинската федерация при КТ „Подкрепа”. 

„Ние, служителите на РЗИ-Варна, през 2014г. дадохме гласност на проблемите, пред които сме изправени. Основно те се изразяват в ниското заплащане и непрекъснатото намаляване на служителите в инспекцията поради съкращаване на щата. Предходният министър на здравеопазването пое ангажимента през 2015г. да се предвидят средства за актуализация на трудовите ни възнаграждения. С бюджета за 2015г. отново трябваше да се реализира оптимизация на персонала, произтичащо от писмо на МЗ с Рег.№ 16-00-26/19.03.15г. За пореден път проявихме нужното разбиране относно необходимостта и аргументите за редуциране на разходите, но вместо да бъдат извършени структурни реформи се извърши механично премахване на длъжности”, се посочва в писмото.

От него става ясно, че в момента щата на РЗИ-Варна е намален с 30 служители и се изработиха нови длъжностни характеристики, с които задълженията на съкратените лица се разпределиха върху останалите служители. Това всичкото е на „фона“ на същото мизерно заплащане, което не е актуализирано от 2008г., и което предвиждате да се запази така до 2018г., ставащо ясно от писмо на МЗ с Рег.№04-20-131/15.07.2015г. за проектобюджет 2016г. 

През последните месеци РЗИ-Варна доказа, че е добре работеща система за опазване и контрол на общественото здраве, за което свидетелстват бързите и навременни реакции при взривовете от салмонела в детски заведения, взрива от ВБИ и случаят на антракс, в които бяха ангажирани освен оперативните и лабораторните сектори на инспекцията и лицата, заемащи технически длъжности. Служителите показаха висок професионализъм и компетентност в своята сфера. Голяма част тези служители получават трудови възнаграждения близки до минималната работна заплата за страната. 

Настояваме за корекция на трудовите ни възнаграждения с минимум 100% в рамките на тази календарна година. Надяваме се, че проблемът с ниското заплащане ще бъде разрешен до 30.09.2015г. и ще отговаря адекватно на образованието ни. В противен случай от 01.10.2015г., започваме протестни действия с готовност и за ефективни стачки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама