Турция е прекратила преговорите с Русия за газопровода „Турски поток“

12:23, 31 юли 15 / Свят 25 215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турция е решила да спре преговорите с Русия по реализацията на проекта за газопровода "Турски поток" заради липса на напредък, е съобщил турският телевизионен канал "Хабер Тюрк", цитиран от „Ройтерс“.

Една от причините за замразяването на преговорите е липсата на споразумение за нова отстъпка на цената на руския газ. Страните подготвят споразумение за намаляване на цената на газа от 1 януари 2016 г. с 10.25%, но това не е било подписано.

Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не са постигнали съгласие. В момента преговорите за "Турски поток" са "временно замразени" и засега не е ясно дали и кога ще бъдат възобновени, отбелязва телевизията.

В същото време пред ТАСС руски експерти са коментирали, че докато не приключи формирането на новото турско правителство, едва ли може да се очаква подписването на каквито и да е било споразумения. Руската агенция се позовава на свой източник в руското Министерството на енергетиката който заявил, че на ниво държавни глави било договорено поетапно изпълнение на проекта - първо за турския пазар, а след това доставките за Европа.

Има риск срокът за реализация на проекта да бъде удължен, ако междуправителственото споразумение между Турция и Русия се забави, предупреди неотдавна руският енергиен министър Александър Новак.

Първоначалният срок предвиждаше първата тръба, която ще доставя газ за нуждите на Турция, да бъде готова през декември 2016 г., по думите на шефа на "Газпром" Александър Милер през май.

В четвъртък Новак е заявил готовност от страна на Русия да подпише споразумението с Турция в рамките на седмица, две. Документът бил изпратен на Турция и се чака нейния отговор.

„Преговорите между Русия и Турция по проекта "Турски поток" не са прекъснати, но в последно време страните не постигнаха напредък по редица важни аспекти на проекта“, е потвърдил пред ТАСС директорът на турския Институт за енергийните пазари Волкан Йоздемир. „По-скоро по-нататък преговорите ще продължат, но техен предмет вече ще бъде строителството на "Турски поток" само за вътрешните нужди на Турция".

Според Йоздемир турската страна има интерес да получи около 16 млрд. куб. метра газ от новото разклонение на тръбопровода от Русия.

Решението за реализацията на проекта "Турски поток" беше взето по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Анкара на 1 декември 2014 г. Това стана след като ЕС не разреши реализацията на "Южен поток", защото не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет. Русия не даваше право на достъп до тръбата на други компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама