Социологическо проучване ще развива и подобрява фестивала „София диша“

12:35, 31 юли 15 / Култура 25 740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За шеста поредна година в столицата ще се проведе фестивалът „София диша“. Традиционно всяка неделя от месец август в София се преустановява движението на автомобили по избрани от организаторите и Столична община улици и ги превръща в място за срещи на гражданите.

Тази година ще бъде осъществено и вътрешноорганизационно социологическо проучване, което е обвързано изцяло с участниците. Това съобщи Суни Данаджъ, изпълнителен директор на Фондация „София диша“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Искаме да изследваме качественото и количественото участието на всеки един участник. Интересува ни дали те са удовлетворени от организацията и дали очакванията им са сбъднати, или не са задоволени“, обясни Данаджъ.

Целта на проучването е организаторите, съвместно със Столична община, да помислят в каква посока трябва да се развива фестивалът. Данните от допитването ще бъдат публикувани в края на септември.

Тази година фестивалът ще се проведе в пет недели от месец август.

Движението на автомобили ще бъде преустановено на кръстовището "Малките пет кьошета" (2 август) и улиците "Пиротска" (9 август), "Ангел Кънчев" (16 август), "Цар Иван Шишман" (23 август) и „Оборище“ (30 август). Те ще са домакин на общо пет тематични събития, посветени на еко продуктите, визуалните изкуства, литературата, спорта, музиката и танците.

Според Стоян Николов, създател на фестивала „София диша“, тези събития тепърва предстои да се развиват.

По думите му чуждестранните посетители на фестивала се увеличават. Гости от Германия и Англия миналата година са му разказали, че са научили за „София диша“ от свои приятели, които вече са посещавали фестивала.

„Точно това е причината да дойдат в България. Надяваме се „София диша“ да се превърне и в туристическа атракция“, пожела си Николов.

Столична община и Столичният общински съвет наскоро прие рамката за културните събития в града. В нея за месец август попада „София диша“. Това съобщи Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет.

„Необходима е подготовка и сериозен анализ, за да може събитията, които кандидатстват, да бъдат добре подготвени“, обясни Едрева и допълни, че рамката на културните събития в София ще помогне за това.

Общинският съветник посочи, че до момента не са постъпвали оплаквания от граждани във връзка със затварянето за автомобили на улици в центъра на София. Именно това е едно от нещата, които я кара да мисли, че фестивалът се приема положително от столичани и гостите на града. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама