Нови модели и услуги за улеснение на фирми разработиха млади учени от ШУ

13:22, 31 юли 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
27 нови модели, методики, материали, стоки и услуги в интерес на фирми са били разрботени и внедрени при изпълнение на проект на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.

Това стана ясно на заключителна пресконференция за представяне на резултатите от проекта “Изграждане и устойчиво развитие на докторанти, постдокторанти и млади учени в областта на природните, техническите и математическите науки” на стойност 451 745.22 лв. Проектът е реализиран от Факултета по природни науки, Факултета по математика и информатика и Факултета по технически науки към ШУ

По проекта са работили 37 млади учени.

Автоматични системи за управление на складовите наличности, с което се намаляват разходите на фирмите по поддръжка, автоматични системи за наблюдение и контрол, които са с елементи на изкуствен интелект за разпознаване на обекти, разработки за защита на информацията във фирмите, са част от практическата реализация на проекта. Част от новите модели и услуги, разработени от докторантите са вече внедрени във фирмите.

Това обясни единият от ръководителите на проекта проф. д.т.н. инж. Борислав Беджев, заместник – декан на Факултета по технически науки към ШУ.

На етап изпитания са разработки на участници в проекта  за нови препарати за растителна защита и хуманни лекарства. “Разработките за лекарствата са насочени предимно към борба с раковите заболявания, а тези за растителна защита за борба със заболявания на различни насаждения”, обясни единият от координаторите на проекта проф. д.х.н. Добромир Енчев, декан на Факултета по природни науки.

За трите години по проекта са работили 37 млади учени от Шуменския университет, обясни другият координатор по проекта  доц. д – р Вежди Хасанов, заместник – декан на Факултета по математика и информатика.

Работата по проекта е започнала през 2012 година и е осъществена с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

През трите години са осигурени стипендии на 6 докторанта, проведени са 65 специализирани курсове, от които 10 езикови, научните екипи са реализирали над 250 научни публикации в страната и чужбина, младите учени са участвали в национални и международни научни конференции.

За осигуряване на устойчивостта на проекта е изграден “Център на младия учен” в Шуменския университет.

“Можем да кажем, че реализирахме един успешен проект. От много години не е имало проект с подобно голямо финансиране”, каза проф. Добромир Енчев. Той допълни, че след успеха на този проект смело може да се кандидатстват и да се получи финансиране на други проекти на факултетите към ШУ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама