РБ иска пътна карта за реформите

13:39, 31 юли 15 / Политика 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на Реформаторския блок настоява за свикване на Съвета за развитие - органът, в който се решават коалиционните въпроси. След като неговите заседания са отлагани три пъти, от Блока се надяват управляващото мнозинство и министрите да се съберат в началото на август.

Целта на заседанието е изготвянето на пътна карта за важните реформи, които според съпредседателя на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, се бавят. "Трябва да се определи ясен график и политически сили, подкрепящи кабинета, да поемат ангажимент за подкрепа на тези реформи", допълни още той, изброявайки промените в Конституцията, Закона за съдебната власт, за лечебните заведения и антикорупционния орган, който чрез процедурни хватки днес бе отложен.

В отговор на въпрос за намека на Цветан Цветанов за намаляване на броя на министрите на Блока, реформаторите изразиха мнението си, че през премиера този въпрос не стои. "Ние бихме се надявали да продължим дебата си в рамките на коалиционния формат. Съветът за развитие е легитимният орган, така че там ще кажем каквото имаме да казваме. Разговорът през медиите не е добър, когато говорим за управление. Доколкото си спомням това е тема на премиера, а не на депутатите. Ако има да ни каже нещо, да ни го каже на Съвета за развитие", каза Зеленогорски.

И допълни, че "РБ "не се е венчал за властта". "Когато влязохме, казахме, че е по-вероятно да търпим пасиви от участието си, но за нас важни са реформите", допълни още той. "Дали ние ще се оттеглим или не от управляващото мнозинство, е въпрос, който в момента не би могъл да се задава. РБ винаги се е чувствал по-комфротно в опозиция, но въпросът е дали това ще е добре за България", заключи той.

Според вицепремиера Ивайло Калфин (АБВ) заседание на Съвета не е необходимо условие, но по-добрата комуникация в рамките на коалицията би подобрило нейната стабилност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама