2,4 милиона европейци се обявиха против ТПТИ

14:17, 31 юли 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До момента са събрани над 2,4 милиона подписа от жители на Европейския съюз срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Това обяви Борислав Сандов от Фондация за околна среда и земеделие, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Подписката стартира миналата година и ще приключи в началото на октомври. Очакванията са подписите да достигнат 2,5 млн.

Най-много са недоволните граждани в Германия, където 1 млн. души са се подписали против ТПТИ. Като цяло срещу споразумението се обявяват основно в държавите от Западна и Централна Европа.

Според Сандов дребният и средният бизнес вече започва да се надига срещу споразумението. Една от най-критикуваните части в него е уреждането на споровете. Предвижда се да има частни арбитражи, които ще са нещо като контролен механизъм за изпълнение на търговски договори между страните.

Таксата за старта на делото в арбитраж е 200 000 евро. Сумата се явява твърде висока за малкия и средния бизнес и така арбитражът ще е само за едрите инвеститори, твърди Борислав Сандов.

Споразумението ТПТИ е между САЩ и Европейския съюз и засяга сферите на обществения, икономическия и политическия живот на Стария континент. Основните опасения покрай него са свързани с това, че ще се увеличи рискът от опасни и вредни за околната среда технологии като ГМО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама