От РЗС се загрижиха за отпечатването на бюлетините

15:02, 31 юли 15 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите излизат във ваканция, но проблемът с отпечатването на бюлетините за местния вот остава нерешен и е на път да се стигне до тотално опорочаване на изборните резултати. Така започва изявление на политическа партия „Ред, законност и справедливост“ (РЗС), разпространено чрез прессъобщение до медиите.

РЗС разполагала с достоверна информация, че печатниците, които имат технологични възможности, нямат капацитет да отпечатат всички видове бюлетини за краткия срок от тегленето на жребия за номерата до 22 октомври, когато трябва всички бюлетини да са излезли от печат.

„Само в София трябва да се сменя матрицата повече от 60 пъти за отпечатване на бюлетините за кмет на община, за 24 районни кметове, за 35 кметове на кметства, за общински съветници и за референдум“, пише в прессъобщението.

Според партията на Яне Янев, в национален мащаб за първия тур за всички 265 общини трябва да се отпечатат над 6000 вида различни бюлетини, защото ще се създадат 1250 нови кметства. Освен това за всяка община поотделно трябвало да се отпечатат един куп изборни книжа.

Още по-голям бил проблемът с отпечатването на бюлетините за балотажа. Абсурдно било навреме да бъде подадена информацията за имената на кандидатите от над 4500 села, където ще се провеждат избори за кметове на кметства и в повече от половината от тях ще има балотаж.

„До момента всички институции, имащи отговорности за провеждането на изборния процес, си правят оглушки, сякаш такъв проблем не съществува“, недоволстват от РЗС и допълват, че печатниците са отправили писмени предложения за решаване на редица проблеми, в т.ч. и срокът за балотажа да бъде удължен от една на две седмици, но отговор не били получили.

Референдумът, макар и с един единствен въпрос, също създавал трудности и тайно се умувало как да се излезе от този допълнителен проблем.

„Защо президентът не издава указ за провеждане на местния вот и ще има ли референдум продължава да е загадка, на която българските избиратели чакат отговор“, категорични са от РЗС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама