Десислава Танева: Малинопроизводството е важно заради създаването на заетост за хората в селските райони

15:38, 31 юли 15 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малинопроизводството е важно за Министерството на земеделието и храните, и за страната заради създаването на трайна заетост за хората в селските райони на страната. Това каза министърът на  земеделието и храните Десислава Танева в Лозница при откриването на Националното изложение на малинопроизводителите и ягодопроизводителите.

Тя посочи, че в България има близо 16 000 декара малинови насаждения, които са заявени в схемата за директни плащания през 2015 година. Насажденията с малини в Разградска област представляват близо 10 процента от всичките в страната.

Министър Танев посочи, че производителите на малини в страната ще получат над 2 100 000  лв. допълнително финансиране след приключване на кампанията за директни плащания. Тя изрази надежда, че това ще е стимул за производителите на малини да увеличат насажденията си.

В изминалата Програма за развитие на селските райони производителите на малини можеха да кандидатстват основно по три мерки - 112, 121 и 141, каза още министърът на земеделието. Тя добави, че всички, които се занимават с малинопроизводство са кандидатствали по тези три мерки с проекти на обща стойност близо 5 милиона лева, като повече от половината от тях е изплатена.

Министърът заяви още, че новата Програма за развитие на селските райони е стартирала при изключителен интерес. Подадените заявки по мярка 4.1 или старата 121 са били над четири пъти от бюджета. Според нея положителното е, че сектор плодове и зеленчуци, в която е и производството на малини е сред приоритетните и те имат най-много предварително одобрени проекти - 48 процента от подадените, които ще се разглеждат по същество. Очевидно земеделските производители имат визията за развитие на земеделските си стопанства, имат готовността и административния капацитет да правят проекти и да кандидатстват, но в бюджета са ограничени, каза министърът.

Тя обясни, че в момента се готви първа нотификация на Програмата за развитие на селските райони. Ще предложим промяна в някои от условията като интензитет за помощта, максимален бюджет на проект, добавки за съответните критерии, така че, с бюджета, с който разполага министерството да стигне до повече производители, заяви министър Танева. Тя изрази надежда, че всички браншове ще подкрепят нотификацията и ще се стигне до консенсус.

Организатори на Националното изложение на малинопроизводителите са община Лозница и Българската асоциация на малинопроизводителите под егидата на Министерството на земеделието и храните. Сред гостите на събитието бяха председателят на Българката асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков, кметът на община Лозница Айхан Хашимов, областният управител на Търговище Светлин Петков, зам.-областният управител на Разград Виолета Тодорова и др.

лед официалното откриване гостите посетиха масивите с малини и разгледаха Хладилната база за преработка на малини и ягоди в Лозница.

Празника на малината ще продължи до 2 август. Тридневният форум ще бъде съпътстван и от фестивала на малината, който се организира за втора поредна година в лудогорския град. В рамките на фестивала са предвидени забавни игри, дегустация на вкусни плодове и концерти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама