Професионални организации се тревожат за състоянието на журналистите в България

15:43, 31 юли 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България и Съюзът на българските журналисти (СБЖ) изразиха своята солидарност със съкратените журналисти от вестник „Преса“ и списание „Тема“ и притеснение от състоянието на медийната среда и журналистическата професия в страната. 

„Случващото се предизвиква силна тревога за статуса на журналистическата професия в България“, посочват АЕЖ в изявление, публикувано на сайта. „Журналистите от двете печатни (и онлайн) медии са уведомени, че ще загубят работата си два дни преди закриването на изданията, което е в остър разрез с принципите на прозрачност и добро управление в бизнеса.“

От АЕЖ изразяват притеснение, че множество български медии функционират по финансово неустойчив начин и изброяват водещи национални и регионални медии, които имат кредити от фалиралата КТБ. 

„Практиката да се изпълняват политически поръчки от медии, получаващи финансиране чрез източване на банка, в която са наливани държавни пари, ощети цялото общество, а последните потърпевши са журналистите, които губят работата си, щом схемата се разпадне“, посочват от АЕЖ. 

В декларация на сайта си СБЖ изказва подобни притеснения посочват, че спирането на двете медии е част от процес, който вероятно ще продължи, защото и други печатни издания, и то с утвърдени имена, са също в много тежко положение. „Обедняването на медийната среда обаче очевидно не тревожи управляващите, които го смятат за естествено и нормално. Това е късогледа политика, зад която стоят определени политически и икономически интереси, но тя е дълбоко порочна и вредна за България“, смятат от съюза.

Според СБЖ в българските медии тече уродлив процес на монополизация  и концентрация в ръцете на зависими от властта лица, пред който редуващите се правителства си затварят очите. От Съюза призовават за прозрачност и осветляване на медийната собственост, на каналите за финансиране, на рекламната и разпространителската мрежа, за да стане ясно кой на кого и с какви пари служи. „Не се предприемат никакви стъпки в тази насока, защото сегашното положение очевидно е изгодно на политическия елит и яростно се защитава от явни и скрити лобисти“, посочват от СБЖ. 

„Всичко това прави изключително трудно упражняването на журналистическата професия днес. Нарушават се социалните и трудови права на журналистите. Деформацията на пазара размива границата между информация и реклама, между обективна, независима и поръчкова журналистика. Това принизява авторитета на журналистиката и не позволява на журналистите да изпълняват мисията си – да служат на обществения интерес“, смятат от Съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама