Драмата приключи, бомба на летище "София" няма (снимки)

17:16, 01 дек 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Драмата със съмненията за бомба в бус на летище "София" приключи. Взривно устройство не бе открито, като в момента се разчиства района от багажа, който се намираше в микробуса, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Всичко започна малко преди 14 ч. Тогава полицейско куче започва да лае по бял микробус с белгийска регистрация, спрян на паркинга на Терминал 1 на летище "София". Четириногото било обучено да открива експлозиви и това довело до незабавна реакция на полицията. На място бяха изпратени сапьори, а униформените затвориха подстъпите до летището. 

Пристигналият на място екип на Дирекция "Оперативно-техническа информация" (ДОТИ) беше оборудван със специален робот, който се захвана да реже задната врата на буса. След това започна да вади багажа от него, който представляваше кашони и раници. 

По време на операцията говорител на летище "София" излезе пред събралите се журналисти и обяви, че е открито взривно устройство. Последва сериозна паника, която беше породена от факта, че нито един от пътниците на аерогарата не беше евакуиран. Нито служителите, които спокойно се разхождаха в района, нито журналистите, които разпространиха набързо новината за откритата бомба в буса.

След по-малко от половин час изпълнителният директор на аерогарата Христо Щерионов излезе пред представителите на медиите и отхвърли първоначалната информация, че има данни за открито взривно вещество. Той заяви още, че явно думите на говорителя на летището не са разбрани, въпреки че всички камери имат запис с тях. Той каза още, че до края на денонощието всички полети от Терминал 1 се пренасочват към другия терминал. 

След като роботът извади багажа от буса, две полицейски кучета го обходиха, но не откриха бомба. Сапьорите направиха контролиран взрив на една от раниците, от което стана ясно, че в нея няма експлозив. След това микробусът беше изтеглен от бронирана кола на спецчастите. Багажът пък бе прибран и така за по-малко от три часа драмата приключи.

Припомняме, че последните съмнителни случаи за бомба в София са от събота и неделя. Първо полицаи извършиха контролирано взривяване на изоставен куфар в подлеза на Софийския университет. След това пък беше регистриран втори сигнал за бомба на "Лъвов мост", който се оказа фалшив. 

Подобни проблеми имаше и на други места в България в последните дни. Вчера беше отцепен районът около пловдивската централна гара заради забравен багаж. Взривно устройство не бе открито. Днес пък имаше сигнал за бомба в благоевградския съд, който се оказа фалшив. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама