Весела Чернева: Оградите между страните в ЕС ще са по-голям проблем от бежанците

12:18, 04 дек 15 / Политика 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Изграждането на огради и бариери между страните - членки на Европейския съюз, в дългосрочен план ще бъде много по-голям проблем, отколкото справянето с един или два милиона бежанци." Това коментира в Пловдив Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, по време на конференцията "18 месеца след европейските избори".

Както Пловдив Topnovini.bg анонсира, форумът се провежда в хотел "Тримонциум" и включва дискусии по теми като бежанската криза, външната политика и политиката на сигурност на ЕС, инвестиционния план "Юнкер" и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (TTIP).

В конференцията, която бе открита от зам.-кмета Стефан Стоянов, се включват като лектори и евродепутатите Илияна Йотова, Владимир Уручев и Андрей Новаков.

"Атаките в Париж бяха кулминацията на един кризисен период, в който Европа се намира вече почти година. Няколко кризи, които едновременно се развиват, по един или друг начин кулминират през тези месеци. Кризата с Гърция все още я помним, но може би не помним, че през юни все още смятахме, че тя е най-голямата криза на Европейския съюз", отбеляза в експозето си Чернева.

Според нея кризата с Русия пък е показала, че Европейският съюз има огромни трудности да структурира общи външнополитически послания. За третата криза - темата за излизането на Великобритания от ЕС, се е очаквало да доминира на декемврийския съвет на ЕС.

В крайна сметка обаче никоя от тези кризи не се оказа същинският обект на внимание нито на общественото мнение, нито на европейските политици. Бежанската криза беше това, което разтърси ЕС изоснови, и то в рамките на няколко месеца, подчерта Чернева. "От август започнахме сериозно да усещаме натиска и ефектите от него. От септември около 250 000 души влизат ежемесечно в Европа, което до голяма степен блокира не само европейските, но и националните институции и ги накара да търсят нови решения, да преформулират политики", отбеляза експертът.

"Идеята за връзката между свободата и сигурността стана особено актуална след терористичната атака в Париж на 13 ноември. След 11 септември имаше една много голяма вълна от действия по отношение на сигуроността в САЩ, в Европа това се прехвърли по различни начини. След 5-6 години като че ли бяхме позабравили защо всичко това се случи и отново започнахме да живеем в онзи безметежен свят, в който Европа няма външни врагове и няма нужда да мисли за своята сигурност. Атаките в Париж обаче показаха, че всичко това е илюзорно и необходимостта Европа да се отнася сериозно към собствената си сигурност, но и към външната си политика е станала много ясна и не е въпрос на избор", посочи още Чернева.

Въпросът за сигурността и за заплахата трябва да се разглежда в няколко аспекта, смята тя. Първият от тях са границите на ЕС. По думите й особено популярна напоследък е темата за загубата на контрол - държавата е загубила контрол върху важна сфера от обществените отношения.

Именно тази криза на загубата на контрол е източник на чувството за несигурност сред хората. Това дава основание на политиците от европейските страни предимно да вдигат граници помежду си, вместо да се концентрират върху външната граница на ЕС.

Друго измерение на проблема е външнополитическото. ЕС няма политика по отношение на широкия Близък изток. Има няколко страни членки с различни интереси към региона, но като цяло ЕС категорично отказа да има обща политика по отношение на Сирия. Съществува само т.нар. европейска политика за съседство, която обаче в никакъв случай не е адекватна по отношение на конфликтни зони, посочи Чернева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама