Поли Карастоянова: Правим фонд в подкрепа на културно-историческото наследство

14:49, 04 дек 15 / Култура 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обмисля се създаването на специален фонд, който чрез туристите, посещаващи България, ще набира средства единствено и само за реставрация, консервиране и археологически дейности, свързани с културно-историческото наследство. Това обяви днес в Пловдив председателят на парламентарната комисия по култура и медии Поли Карастоянова.

По този начин ще бъдат подпомогнати общините в усилията им да съхранят ценните културни паметници, за които невинаги им достигат средства. "Необходими са допълнителни инструменти в подкрепа на работата на общините в тази посока", убедена е Карастоянова. Тя увери, че проектът вече се обсъжда с Министерството на културата.

Средствата от този фонд ще бъдат определяни по подобие на туристическата такса, която се начислява на всеки турист. По-голяма конкретика по идеята ще има след дискусия в Народното събрание, а преди това ще се направи обсъждане по предложението.

"В мое лице каузата "Пловдив - Европейска столица на културата" има един изключително верен съюзник, защото аз съм родена в Пловдив и за мен това е повече от работа, то е наистина кауза", коментира още председателят на парламентарната комисия по култура и медии.

"Нямам притеснение и не очаквам по никакъв начин политическите скандали да се отразят на културата", каза още Карастоянова. По думите й работата е на първо място и тя не се притеснява от факта, че парламентарната група на НФСБ и лидерът й Валери Симеонов снеха доверие от нея.

Тя благодари специално на ВМРО и лидера й Красимир Каракачанов, които са мнозинство в парламентарната група и с позицията си са дали отговор на вчерашната "изява" на НФСБ.

В Града под тепетата Карастоянова се включи в кръгла маса на тема "Нови възможности за културно-исторически туризъм". На форума присъстваха още зам.-министърът на културата Бони Петрунова, председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, зам.-кметът по култура Стефан Стоянов, експерти от областта на културата и туризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама