Митов заговори за връщане на икономическите мигранти

00:06, 05 дек 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако Европа започне да връща икономическите мигранти по държавите им, този феномен ще бъде демотивиран. Това каза в ефира на БТВ министърът на външните работи Даниел Митов.

"България е приела достатъчно голям бой бежанци, съотнесено към нейния брутен вътрешен продукт, България си е приела отговорността", подчерта Митов.

По думите му въпросът за релокацията на мигранти е второстепен и първо трябва да се говори за репатрирането. Тази е била и една от темите, разисквани с британския премиер Дейвид Камерън, чиято страна имала опит с връщането на икономически имигранти.

Според Митов трябва да се сформира коалиция от държави, които са на това мнеие и да се вземе от опита на Великобритания.

"Трябва да убедим нашите колеги, че нашите социални, образователни и други системи няма да издържат на този натиск. Външните граници на ЕС трябва да бъдат безкрайно добре охранявани", подчерта Митов и определи Турция като "важен елемент в картината" на справянето с бежанския натиск.

Според него България няма пречки да стане част от Шенген, но в момента "самата шенгенска зона преживява трусове".

"Никой няма против България и Румъния да са част от шенгенското пространство, просто дневният ред е друг", подчерта външният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама