Турският посланик Сюлейман Гьокче: Инцидентът с руския самолет можеше да бъде избегнат

10:15, 05 дек 15 / Политика 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Инцидентът с руския самолет можеше да бъде избегнат като се направи добра комуникация и се покажат добри намерения. Да, съжаляваме, но сме изпълнявали пълното си право на суверенна защита на нашето въздушно пространство. Говорим за самолети от трети страни, които прелитат в Сирия и нарушават въздушното пространство на Турция“. Това коментира пред bTV турският посланик в България Сюлейман Гьокче.

Изказването на дипломата е по повод инцидента със сваления руски изстребител на границата със Сирия.

 „През целия месец октомври имаше 4-5 различни инцидента с нарушение на въздушното пространство. Това беше обсъдено с руските власти на военни и дипломатически нива. Това беше последната ескалация от поредица нарушения на въздушното пространство”, каза посланикът. 

„10 предупреждения са отправени – тишина по радиото, никаква реакция. Най-важното, не си показват идентичността, не казват кои са”, каза още дипломатът, като посочи, че няма значение, че руският самолет е прелетял само за секунди.

Посланикът коментира и твърденията на Москва, че турският президент Реджеп Ердоган е замесен в търговия с петрол с „Ислямска държава”.

„Направено е с намерение за манипулация. Абсолютно невярно е това. За съжаление много сме свикнали с тези упражнения по ПР от времето на Студената война” , каза посланикът.

Турският посланик не се притеснява от икономически санкции, наложени от Русия. Според него те няма да навредят на Турция.

„Ако го бяхме замислили против Русия, Турция щеше да участва в санкциите на ЕС срещу Русия след това, което се случи в Украйна”, подчерта Гьокче. „Не сме ние тези, които нарочно ескалират напрежението. Ние сме за намаляване на напрежението”, каза посланикът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама