Варненските търговци предлагат прясна риба

10:17, 05 дек 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рибата във варненската търговска мрежа се съхранява правилно и има необходимата документация за произход. Това са констатирали направените проверки на служители от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във връзка с наближаващия празник Никулден.  

Инспекции са проведени в супермаркети, търговски обекти, търговия на дребно, заведения за обществено хранене и производствени предприятия. Това съобщи за Topnovini.bg инспекторът в отдел „Контрол на храните” при ОДБХ д-р Костадинка Маринова.

Тя изтъкна, че в търговската мрежа не са установени количества риба и рибни продукти с изтекъл срок или неправилно съхранение.  Инспекторите са констатирали единствено несъответствия на материалната техническа база и непълни записи в системата за технически самоконтрол. Засилените проверки на морските дарове ще продължават, като инспекторите ще наблюдават за спазването на контрола и качеството на рибата и през почивните дни.

Маринова изтъкна, че до момента няма установени разминавания в органолептичните показатели на изложената прясна риба в търговските обекти във Варненско. 

Специалистът подчерта, че потребителите  трябва да обръщат внимание дали рибата е с лъскава повърхност, очите да са бистри, а хрилете с розово-червен цвят. Също така е важно прясната риба да е върху лед, а не да е изложена направо в лондите. 

Инспекторът от дирекцията по безопасност на храните съветва още да се купуват морски дарове само от регламентирани места, а не от улични търговци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама