Шест автобуса спират на новия терминал на автогара "Юг" от утре

10:29, 05 дек 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новоизграденият терминал на територията на автогара "Юг" ще обслужва 6 автобусни линии от неделя (6 декември), съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Там ще спират автобусите с номера 1, 4, 8, 12, 15 и 211. Съществуващата спирка на жп гарата ще се използва само от тролея Т2 и междуселищните автобуси.

В средата на миналия месец ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт" Руска Бояджиева каза пред Topnovini.bg, че по всяка вероятност обновената автогара „Юг” ще приеме първите си пътници от началото на следващата година. Тогава тя сподели, че самата сграда на автогарата е готова, доставено е оборудването и тече мебелирането. Оставаше само да приключи полагането на асфалт във вътрешните подходи към автогарата и да се довършат тротоарните пространства. Работеше се и по асфалтополагането на ул. "К. Фотинов", довършваше се и Гаровият площад.

През юли месец Община Бургас пусна допълнителна обществена поръчка за ремонта на автогара „Юг” на стойност 898 783 лв. без ДДС заради продължителните наводнения на строителната площадка и околното пространство през изминалата година.

Мащабният проект стартира през октомври 2014 г. и по предварителни прогнози трябваше да приключи през август тази година. В зоната на автогарата ще бъде изграден чисто нов терминал. Сградата включва чакалня, офиси и устройства за купуване на електронни билети и карти, табла за информация в реално време, павилион и кафетерия, помещения за шофьори и диспечери.

Преустройството включва също изграждане на спирка на бързата автобусна линия в посока к-с „Изгрев” и к-с „Славейков”, както и спирка на Бързата автобусна линия в посока к-с „Меден рудник”. Пространството ще бъде максимално достъпно за пешеходци, както и за хора с увреждания. Ще бъде осигурено и трасе за велоалея. Пълен ремонт ще претърпи прилежащата инфраструктура, ще бъде изградена и нова светофарна уредба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама