Роди се първото бебе по общинската програма „Ин витро“ в Павликени

11:01, 05 дек 15 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Роди се първото бебе по общинската програма „Ин витро“ в Павликени, съобщиха от кметската администрация. На 17 ноември на бял свят се появи Сияна. Младата госпожица е с тегло 2,5 кг и е дълга 46 см. Тя е първо дете на семейство Златеви.

Общинската ин витро програма стартира в Павликени през 2014 година с бюджет от 6000 лева, предназначен за финансиране на семейства и двойки, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Павликени. През втората година от програмата са одобрени за финансиране две двойки, а трета е в процедура по одобрение. Програмата продължава и през 2016 година.

Всяка двойка може да получи до 1000 лв., за да покрие част от разходите си по инсеминации, лапароскопии, хистероскопии и други скъпоструващи изследвания и процедури. Средствата във фонда ще се разпределят от девет членна комисия, в която участват шест общински съветници и 3 трима представители на общинска администрация.

Парите от общинския фонд ще се отпускат само на семейства с доказан стерилитет и след представяне на набор документи, посочени в сайта на община Павликени – секция „Документи“, раздел „Правилници“ – www.pavlikeni.bg.

Община Павликени работи активно и с фондация „Искам бебе“ и фондация „Майки за донорство“. „Стартирахме Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни проблеми, който за краткост наричаме „Ин витро“, с желанието да помогне за разрешаването на един проблем, който е бич за съвременните семейства.

В борбата за бебе, ние заставаме рамо до рамо с жителите на Павликени и заедно търсим начин да направим мечтата им реалност“, каза инж.Манолов по повод на общинската програма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама