Летището да стане интермодален терминал предлага новият общ устройствен план на Добрич

11:06, 05 дек 15 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществено обсъждане на предварителния проект на Общия устройствен план на Община град Добрич ще се проведе на 11 декември от 10 часа в голямата заседателна зала на Общината. Проектът е изложен за разглеждане от интересуващите се  от  8 до  17 часа в Центъра за услуги и информация и е публикуван в сайта на Общината.

Общият устройствен план на общината е възложен за изпълнение на НЦТР ЕАД, след спечелена обществена поръчка. Последният Общ устройствен план на града и землището му е от 1997  г. Целта на новия план е да предложи адекватен и съвременен пространствен модел за развитие на града, както и да формулира подходяща политика и нормативни рамки за неговата реализация.

С предложеното устройствено решение Северната и Западната производствени зони разширяват своя обхват, като към тях се включват нови териториални локаризации, формирали се в резултат на протичащите нови инвестиционни процеси. С предложеното решение те са включени в регулация.   Предлага се включване в градския организъм терени, разположени  в северната и  североизточната част на квартал «Изгрев». Заложено е и усвояване на терени за жилищно застрояване, заключени от «Околовръстен път» на  изток,  ул.»Стефан Стамболов» на запад , на  юг  ж.к. «Дружба 4» и бул. «Добруджа» от север. Предлага се включване в регулационни граници на терена на соларния парк и    усвоените терени  за складови и производствени дейности, както и на терени  в западната част на  ”Северна индустриална зона“,  южно  от Северна тангента и северно от ж.п линията,  терени, където вече има изградени мощности. В регулационни граници ще влязат територии в бившия стопански двор в кв.Рилци.

С проекта се предлага обособяване на зона за вилно строителство  на  територии в местностите „Гаази Баба“ и „Лозята“ с площ от 205,74 ха.

В централната част на града е заложена интензификация на застрояването, чрез въвеждането на нова устройствена  зона  –  Ц, устройствените параметри, на която дават по-големи възможности за застрояване. Заложено е и усвояване за жилищни нужди на незастроени  територии в ж.к. „Модерна махала“ и „Балик – юг“. Коментира се изграждането на още няколко парка - "Иглика", “Хаджи Балар”– /Северен парк / и парк “Казармите”.

Особено внимание е отделено на бившето летище, като за неговото бъдещо развитие е предложена нова устройствена концепция. Най-мащабната промяна в тези територии е предложението за създаване на Интермодален терминал на терена на бившето летище. На площ от над 390 ха. може да се развие модерен терминал/ транспортно  -  складови площи/ , обслужвани от ри вида транспорт  –  авто, ж.п. и авио, в тила на Варна и възможности за преразпределяне на товари към ГКПП Дуранкулак, Йовково и Силистра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама