Обжалваха пред ВАС решението за касиране на изборите за съветници в Балчик

11:14, 05 дек 15 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинската избирателна комисия и общински съветници от БСП, Реформаторски блок, ВМРО и ДПС са обжалвали пред Върховния административен съд решението за касиране на избора за общински съветници в Балчик. Това съобщи председателят на Административния съд в Добрич Красимира Иванова.

   С решение от 27 ноември съдът в Добрич обяви за недействителен избора на общински съветници в Балчик. Делото бе образувано по жалби на НФСБ, АБВ, ДПС, ГЕРБ и БСП. Открити са грешки в отчитането на действителните бюлетини в секционната избирателна комисия в с. Безводица. Съдебно-изчислителна експертиза е установила, че след повторното преброяване броят на действителните гласове се налага увеличение на мандатите на ДПС от два на три и намаление на тези на АБВ – от два на един.

   В мотивите си съдът приема, че събраните по делото доказателства сочат съществени нарушения на изборните правила, изразяващи се в неотчитане на действителни бюлетини за двама от жалбоподателите, което е довело до резултат, различен от обявения в решението на ОИК. Според съда, е налице основание проведеният избор за общински съветници в община Балчик да бъде обявен за недействителен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама