Дискутираха проблеми на приемната грижа в Шумен

11:42, 05 дек 15 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предизвикателствата и проблемите на приемните родители бяха дискутирани днес в Шумен. Срещата премина под надслов “Приемната грижа: доброто родителство в подкрепа на децата в риск”.

На дискусията присъстваха приемни родители, председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев, регионалният координатор на асоциацията за област Шумен Гинка Илиева и директорът на Комплекса за социални услуги и приемни семейства в област Шумен Венета Господинова.

Целта на дискусията е да очертае проблемите пред приемните родители и социалните работници. Отбелязано бе, че приемната грижа в Шумен е развита много добре. Общо 90 са приемните семейства от общините Шумен, Велики Преслав, Хитрино, Венец, Върбица и Смядово. В тях са настанени 95 деца. От началото на годината до момента 16 новородени в област Шумен са настанени при приемни родители. В областта има 18 приемни семейства обучени да отглеждат деца с увреждания.

Най-често приемните семейства посочват като проблем авторитарното отношение на социалните работници към тях, трудният диалог д институциите при осиновяване. От друга страна големият брой приемни родители, които са обучени в последните години са довели до понижаване на нивото на приемната грижа. Има случаи, в които родителите са с много нисък образователен ценз или такива, които не знаят български език, оплакаха се от Националната асоциация за приемна грижа.

Броят на приемните семейства в страната е 2 380, като в 600 от тях няма настанени деца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама