Популярни артисти и състави от 11 държави в над 40 събития по време Мартенски музикални дни 2016

11:56, 05 дек 15 / Култура 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Програмен и финансов план за 56-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, който ще се проведе от 11 до 27 март 2016 г. в Русе, предстои да разгледа и утвърди местния парламент в крайдунавския град.

Общинската администрация припомня по този повод, че през 2015 година традиционната проява заслужи престижния международен лейбъл „Европейски фестивал“ по пилотния проект на Европейската комисия и асоциация „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ – високо признание за успешното развитие на форума като събитие с устойчиво висок артистичен рейтинг и европейско качество.

Програмата на фестивала за 2016 не отстъпва от този висок художествен стандарт и включва в селекцията си елитни български и международни артисти и състави от 11 страни на Европа и света, над 40 събития, дебюти, премиери, образователни проекти, майсторски класове и изложби.

Богатата артистична листа на фестивала предлага среща с музиканти и оркестри от класата на английския бароков ансамбъл „Academy of Ancient Music” с Павло Безносюк, атрактивния Саксофонен квартет „Signum”, Румънския национален оркестър с К. Мандял, Колегиума на Чешката национална филхармония в Прага, елитния международен клавирен квартет на Пламена Мангова с Михаела Мартин, Саша Князев и Андрей Догадин, Симфоничния оркестър на БНР с Е. Табаков, Софийската филхармония с М. Пантелеев, Шломо Минц, Сирил Гарак, Жан Бернар Помие, Итка Хоспрова, Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Андрей Йоница, Кана Егашира и др.

Второ поредно издание следващата година ще има успешно проведената през 2015 специализирана образователна серия за деца и младежи „Мартенски музикални дни Джуниър”, която ще бъде обогатена с атрактивни, свежи и алтернативни жанрови и артистични формати.

Важен акцент от фестивалната програма е и 25-то юбилейно издание на Международната музикална академия „Проф. Саша Попов”, чрез която фестивалът инвестира трайно в израстването на младите професионалисти от България и Европа. През 2016 академията предлага майсторски класове по пиано, цигулка и ударни инструменти с участието на световно признати преподаватели и артисти като Жан-Бернар Помие, Минчо Минчев, Юке Хукстра и Татяна Колева.

Финансовият план за 56-тото издание на фестивала е разработен на база на постигнатите договорености с културните оператори и артисти за програмното осигуряване на фестивала, както и на основата на заявен интерес за финансова подкрепа от страна на институционални и корпоративни партньори, сред които Министерството на културата, Посолствата на Германия, Израел и Австрия в България, Фондация "Америка за България" и генералният спонсор на фестивала от 13 години насам Обединена българска банка АД.

В разработения финансов план общата рамка на фестивалния бюджет за 2016 година е 360 000 лв., при размер на общинската субсидия от 185 000 лв. и очаквани собствени приходи (от билети, спонсори, проекти и дарения) в размер на 175 000 лв., в т.ч. преходен остатък от 2015 в размер на 10 697 лв. Видно от структурата на проектобюджета планираните външни приходи за 2016 достигат дял от 49% спрямо общата рамка на бюджета, което показва устойчива през последните години тенденция, свързана с нарастващата способност на фестивала да поддържа висок стандарт и трайни партньорства във финансовото осигуряване на фестивалните дейности. Разходната част на бюджета е крайно икономично развита в рамките на планираните средства по приходната му част, отбелязват по този повод от администрацията на кмета Пламен Стоилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама