ФБР разследва стрелбата в Калифорния като тероризъм, двамата съпрузи – свързани с екстремисти

11:59, 05 дек 15 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стрелбата в Калифорния, при която бяха убити 14 души тази седмица, ще бъде разследвана като терористичен акт, обяви Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), цитирано от CNN. "Открихме доказателства, които ни показаха, че е имало сериозно планиране на атаката", заяви Дейвид Боудич, помощник-директор на ФБР в Лос Анджелис. Органите на реда в щата Калифорния анализират детайлно всички телефонни разговори, водени от Саид Фарок до деня на атентата, като се търси и връзка с други потенциално опасни лица, които също клонят към служене на "Ислямска държава".

И двамата съпрузи свързани с международни терористични организации

Разследващите установили, че и двамата извършители на масовото убийстов са имали връзка с различни международни терористични организации. По рано стана ясно, че жената от двойкаta Ташфин Малик се е врекла във вярност на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади. Тя е публикувала в интернет под профил с чуждо име изявление в подкрепа на водача на джихадистите.

Проверка на органите на реда показала, че и 28-годишният Саид Фарок е бил в контакт с най-малко три чуждестранни ектремистки групировки, сред които "Ал Кайда", "Ал Шабаб" и "Джебхат ан Нусра". За момента не е изяснено какви точно са били контактите между тях.

Според източници на CNN, изглежда че стрелбата в Сан Бернардино е вдъхновена, но не и организирана от терористичната групировка "Ислямска държава".

В момента разследването е насочено основно към разкриване на мотивите зад нападението, а президентът Барак Обама вече предположи, че извършителите може да са имали досег с екстремистка идеология.

И двамата нападатели бяха убити от полицията, часове след като нападнаха цивилни граждани в център за социални услуги в Сан Бернардино, източно от Лос Анджелис. При инцидента загинаха 14 души, а 17 бяха ранени.

Роднина на Малик е заявил пред Reuters, че пакистанското разузнаване се е свързало с него, като част от разследването по случая.

Съпрузите оставиха 6-месечно бебе сираче

Двойката остави без родители 6-месечната си дъщеря, а техен близък роднина, каза пред NBC News, че вече е започнал процедура по осиновяването ѝ. Той заяви, че е "изключително разстроен и гневен от случилото се". "Оставиха момиченце на 6 месеца само. Някои хора в този живот не трябва да имат деца. Бог им е дал подаръка да имат дъщеря, а те я оставиха сама", каза мъжът пред американския ТВ канал.

Фарук е син на пакистански имигранти, роден в Илинойс, САЩ. Колегата му Кристиан Нвадике, работил с него в продължение на 5 години каза, че той се е променил напълно след като се е върнал от Саудитска Арабия. „Мисля, че се е оженил за терористка“, предположи служителят. Съпругата Ташфин Марик е родена в Пакистан. Преместила преди 25 години в Саудитска Арабия, където се е омъжила за Фарук. Тя се е върнала у дома, за да учи за фармацевт преди 5-6 години.

Полицията съобщи, че двойката е имала два автомата, два полуавтоматични пистолета с 1600 патрона и 12 тръбни бомби в дома си.

Планирали и втора атака

Саид Фарок и жена му Ташфин Малик са планирали и втора атака.Това заяви на пресконференция зам.шефът на ФБР в Лос Анджелис Дейвид Болдуич."Май са искали да си направят доста кърваво коледно парти в Сан Бернардино. И заради това е било това зверско въоръжаване. Добре,че ги спряхме", допълни Болдуич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама