Камерън отнесе критики за похвалите към България

12:56, 05 дек 15 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благотворителната организация "Оксфам" критикува изказване на британския премиер Дейвид Камерън, направено по време на посещението му у нас.

При визитата си у нас Камерън похвали граничната ограда на България с Турция, която му бе показана от премиера Бойко Борисов и приветсва мерките на страната ни в борбата с незаконните мигранти. На участък до граничния пункт Лесово-Хамзабейли, където бе с министър-председателя Борисов, Камерън каза, че ЕС би трябвало да се поучи от мерките, взети от София. "Важно е Европа да има и силни външни граници и тук, в България, можем да видим един премиер и правителство, които са абсолютно ангажирани с това. Те имат морска граница и я пазят, имат сухопътна граница с Турция и я пазят. И мисля, че от това може да се вземат сериозни поуки как може това да се свърши, когато му дадеш приоритет. Така че ще продължим да ги подкрепяме във важната работа, която вършат", цитират думите му водещите британски издания "Гардиън" и "Индипендънт"

Похвалите към България обаче "спечелиха" критики към Камерън от страна на благотворителни организации. От Oxfam го предупредиха да не оправдава бруталните действия на българските власти, използващи полицейски кучета срещу имигранти и бежанци, а да се фокусира върху осигуряването на безопасен и законен път тези хора да достигнат до сигурно убежище. Благотворителната организация припомни, че най-малко 100 бежанци и имигранти са подали сигнали за изнудване, кражби и физическо насилие от страна на български граничари.

От организацията настояват за по-хуманно отношение към бежанците. "На отчаяни хора, бягащи от Афганистан, Сирия и Ирак би трябвало да се предложи убежище, а не враждебно отношение и унижение. Европейските политици трябва да внимават да не се окаже, че подкрепят такива действия", коментира Мая Мейлър, ръководител на хуманитарната дейност в „Оксфам“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама