Турция спря въздушните атаки срещу ИД в Сирия

14:13, 05 дек 15 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турските военновъздушни сили спряха временно ударите срещу бази на групировката "Ислямска държава" в Сирия след инцидента със сваления руски бомбардировач Су-24. Официални американски източници съобщиха, че САЩ засега не приканват Турция да поднови участието си в операцията на антитерористичната коалиция заради конфликта между Анкара и Москва, предаде агенция ТАСС. Отношенията между двете страни се изостриха заради свалянето на руския боен самолет от туски военни на границата със Сирия.

САЩ са на мнение, че паузата в действията на турската авиация в Сирия е необходима "в периода на изострени руско-турски отношения", заяви американски представител в петък пред Ройтерс. Той потвърди, че "турски самолети не са участвали в полети на коалицията срещу ИД в Сирия от инцидента на 24 ноември насам". Същевременно САЩ престанаха да призовават Турция да активизира усилията си във военните действия срещу ислямистите.

Турски официални лица отказаха коментар, но заявиха, че откакто бе свален руският Су-24, "за тях няма промени", посочи Ройтерс. Пентагонът също се въздържа да коментира, при все че негови представители изтъкваха през последните дни, че инцидентът с руския самолет не е повлиял на въздушната операция срещу ИД в Ирак и Сирия.

По-рано турския вестник "Хюриет" съобщи, че след разговори с Москва е било взето решение да не се извършват операции над Сирия в райони, намиращи се близо до турската граница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама