Десетки бургаски шофьори протестираха за трети път срещу скъпите винетки (снимки)

16:58, 05 дек 15 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над сто автомобила се включиха в днешния протест срещу високите цени на винетките в Бургас. Недоволните водачи се събраха пред паркинга на магазин „Метро“, за да изразят за трети пореден път недоволството си от увеличението на годишния винетен стикер от 67 на 97 лева.

Върху колите на протестиращите бяха окачени всякакви лозунги и най-вече критики към решението на правителството, което прие да увеличи с 30 лв. повече таксата за годишния винетен талон. „Спрете да крадете, изедници! Не се търпят вече вашите безобразия“, „Аз мълча, ти мълчиш, те крадат“, „21 милиарда дълг къде са?“, „STOP на поскъпването на винетките, на повишаването на данъците и акцизите, на геноцида над българския народ“ и други подобни бяха залепени по прозорците на автомобилите. От колата на младеж пък се чуваше песента "Няма такава държава" на Слави Трифонов.

„Чуване няма, управляващите продължават да настояват, че това е правилният път, но за нас не е. Вчера купих една винетка от Румъния. Цената за годишна винетка там е 57 лв., а за седмична - 3 лева. Искаме да попитаме управляващите защо, след като плащаме данък акциз, който е включен в горивата, и в него има пътна такса, те продължават да твърдят, че пътен данък в България няма. В нашата страна има 20 хил. километра Републиканска пътна мрежа, от която 65 % е просто в плачевно състояние. 30 км оттук, в посока Варна, започва проходът, може да проверите в какво състояние се намира. На кръговото на Равда, в посока Бургас, в момента липсва едното платно заради инфраструктурен проект, който е усвоен „много правилно“. А за пътя към Средец изобщо не ми се говори“, каза пред Topnovini.bg Атанас Калев, един от инициаторите на серията от протести срещу скъпите винетки във фейбук.

За него единственият полезен ход на действие в случая е правителството или да раздели месечната винетка на 12 равни части – по 8 лева всеки месец, или да бъде върната старата цена. Според протестиращите тя е достатъчно висока, за да покрива разходите по цялостната поддръжка на Републиканската пътна мрежа.

Сред участниците за пореден път бе и председателят на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес в Бургас Николай Димитров. Той обясни, че протестът си е съвсем законен и никой от хората не би желал да създава неудобство на съгражданите си. Именно поради тази причина са взели единодушно решение автомобилното шествие да продължи до магазин „Джъмбо“, а не както миналата седмица до Ветрен, когато се образува 5-километрова тапа към квартала. Тогава на Димитров, който е сред основните организатори на протестите, бяха взети документите.

Човекът "анти LAFKA" изрази мнение, че в момента държавата прибирала пари от четири места, които отивали за ремонти на пътища. Това били данъкът на автомобила, акцизът на горивата, винетките и глобите на ДАИ, и КАТ. „Не смятаме, че парите не са достатъчно. По-скоро липсва контрол при възлагане на поръчките, контрол по изразходване на средствата в дадената поръчка и последващ такъв. Икономически не са издържани аргументите на правителството за вдигане цените на винетките. Заплатите в България не растат едновременно с поскъпването на живота, което е абсурдно. Не се увеличават доходите, но се вдига още един от налозите", смята Димитров. Той намекна, че върху него е бил упражнен натиск да спре с организирането на протестите, но не пожела да уточни от кого.

След проведен от него инструктаж, водачите на автомобили се качиха в превозните средства и с надути клаксони и веещи се трибагреници потеглиха по локалното платно в посока София. Идеята бе на магазин “Джъмбо“ те да направят обратен завой и да се върнат отново на изходния пунк. 

Протестът обаче предизвика небивало задръстване на изхода на Бургас в посока автомагистрала „Тракия“. Патрулиращи полицаи затвориха лентата за движение в посока София и не позволяваха на автомобилните колони на преминават оттам. Пропускаха се само автобусите на градския транспорт, а движението към столицата се пренасочваше към Долно Езерово.

След приключване на шествието, в което в последствие са се присъединили още много коли, потокът от превозни средства в участъка вече преминава нормално. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама