Ердоган: Анкара търси други доставчици на газ и петрол

17:29, 05 дек 15 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анкара може да намери алтернативи на руските доставки на петрол и газ, каза турският президент Реджеп Ердоган в реч по телевизията. Изказването му идва на фона на тежкия конфлик между Русия и Турция след свалянето на руския военен самолет, пише "Хюриет".

По неговите думи Русия "не е дала сигнал", че кризата ще засегне енергийните отношения между двете страни, но Анкара търси нови доставчици.

На 24 ноември турските ВВС свалиха руски фронтови бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Тези действия на Анкара рязко влошиха отношенията между двете страни. Русия въведе санкции, които засягат вноса на плодове и зеленчуци, строителния сектор и пътуванията на руски граждани на почивка в Турция. В същото време се появиха информации, все още непотвърдени официално, че турските власти бавят преминаването на руски кораби през Босфора, откъдето се осъществява една голяма част от износа на руски петрол.

В началото на седмицата Москва прекрати и преговорите по проекта за газопровод "Турски поток".

Ответният удар от турската страна не закъсня. Турските власти арестуваха 4 кораба под руски флаг на пристанището Самсун, съобщава "Хюриет". Причина за арестуваните руски мореплавателни съдове са констатирани нередности в превоза на товари, но турската пристанищна администрация не уточнява какви са те. В.“Миллиет“ подчертава, че става дума за отмъщение заради проблема със задържаните турски кораби, превозващи хранителни стоки, плодове и зеленчуци, върху които преди дни руската страна наложи забрана за вноса им.

От екипажите на руските съдове, чакащи часове наред, са изискани още документи, необходими за легализиране на товарите им, както и такива, съобразени с международното законодателство за мореплаването. Дългото чакане в крайна сметка приключи с разрешение за напускане на пристанището на Самсун за 3 от корабите, 4-ият продължава да е обект на митнически контрол. Общо 6 кораба под руски флаг са проверени щателно днес на това пристанище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама