При „Червеи“ служители на ДАНС са оставяни без надзор при сървърите на МВР

20:00, 05 дек 15 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„По време на операцията „Червеи“, която всъщност е под влияние на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, служители на ДАНС са оставяни без никакъв надзор там, където са компютрите на дирекции на МВР. Като се влезне при компютрите, всичко може да се случи. Това се е случвало и е ясно“. Това каза в интервю пред София topnovini.bg Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.

Радулов коментира информацията, според която Инспекторатът към МВР е разкрил, че неизвестно лице е правило опит да изтрие присъда и криминално досие на един от членовете на Надзорния съвет на “Химимпорт” - Иво Каменов. Това стана ясно на последното заседание по делото „Червеи“ в четвъртък.

„Нисък контрол и лошо управление. Това говори за философия на дейност, безконтролност на информационните системи. Външни служители имат достъп – служителите на ДАНС. В такива случаи трябва да има отговорен служител от МВР, който да наблюдава какво правят. Има много материал за размисъл по отношение на качеството на опазването на собствената информация. Чувал съм различни неща, но нищо конкретно. Чувал съм, че са заличавани данни, че бизнесмени са плащали на служители по една-две заплати, за да няма СРС-та спрямо тях“, обясни още той.

„Не съм сигурен, че става дума точно за нерегламентиран достъп. Много се говори, че на някои служители им се плаща, за да влизат в системите. Това е много стар проблем. Не всички системи в МВР са сертифицирани и не оставят следа, след като някой влезе. Аз имам сериозни съмнения, че тези хора, които са се правили на разследващи и са действали напълно безконтролно в помещенията със сървърите на МВР, е възможно да извършат нещо – изтриване, извличане на данни или копиране на информацията. Вие виждате, че въпреки, че тече разследване няма никаква яснота за нищо. Единственото, което е ясно е, че са допускани безконтролно в помещениеята със сървърите“, каза още бившият главен секретар.

Радулов е категоричен, че повечето проблеми са свързани с безконтролност на информационните системи и достъпа на външни служители, при това без никакъв надзор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама