Мащабни протести в страната срещу по-скъпите винетки, неочаквано и София се включи

21:40, 05 дек 15 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди протестираха в цялата страна срещу поскъпването на винетките. Недоволството идва от намерението на държавата след нова година годишните винетки да поскъпнат от 67 лева на 97 лева. Друго намерение е месечната винетка да стане 30 лева, а седмичната да поскъпне до 15 лева. 

Въпреки, че от вчера се говори, че в столицата не се организира демонстрация, днес десетина души се събраха пред Народното събрание. Протестът беше импровизиран и малоброен, но хората не се замислиха да излязат на улицата, за да изразят недоволството си. Припомняме, че миналата седмица Националният протест срещу новите цени на винетките блокира цяла София.

Днес наай-масови бяха протестите в Пазарджик. Над 200 души протестираха в Пазарджик. Намерението им да блокират автомагистрала “Тракия“ беше осуетено от полицията. Затова с жива верига за около 10 минути спряха движението на изхода на града за София и Панагюрище. 

В Пловдив протестът претърпя провал, след като се събраха едва около 20 души. Полицията не им позволи да правят шествия и блокади. Протестиращите се заканиха следващата събота отново да излязат на улицата.

В Бургас излязоха стотина автомобила – значително по-малко от миналата седмица. За сметка на това обаче причиниха километрично задръстване от града до магистрала "Тракия". В продължение на близо три часа движението беше затруднено. 

Над 200 автомобила от Видин и Белоградчик блокираха за около час пътя за Дунав мост 2. Протестиращите раздаваха сланина и пиха ракия, провокирани от думите на премиера Бойко Борисов, че не трябва да се плаща лечението на хората, които не водят здравословен начин на живот. 

Освен сланината, в Пловдив и Пазарджик, протестиращите залепиха на автомобилите си надписи на луксозна марка автомобили – отново провокирани от коментар на министър-председателя, че на протестите излизали шофьори със скъпи коли. 

Исканията на протестиращите са да се запази старата цена на винетките и да има отчет за изразходваните средства от тях, както и от акцизите и глобите от КАТ. Те настояха още да получават компенсация при неизправност на пътя и пряка законова отговорност от фирмите и общината - извършващи ремонти и поддръжка на пътищата.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама