Балканска оперна мрежа създадоха в Стара Загора

07:06, 08 дек 15 / Култура 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тринадесет представители на оперни театри, неправителствени организации, културни оператори и образователни институции подписаха Меморандум за създаване на Балканска оперна мрежа в Стара Загора. Целта е да се създадат условия за регулярно и устойчиво партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство.

Меморандумът предвижда по-добра взаимна информираност, подпомагане на художествено-творческата дейност и партньорство в промотирането ѝ помежду си и в други страни. Инициативата е фокусирана в по-доброто взаимно опознаване, популяризиране на общото историческо минало и културни традиции, както и размяна на постановки – декори, костюми и постановъчни екипи, реализация на копродукции и др. Опери от страната и чужбина са заявили желание за участие и присъединяване към Балканската оперна мрежа.

Двуднeвният форум, организиран от Община Стара Загора и Държавната опера в града, бе съпътстван от творческа среща на директори и представители на оперни театри от България и Балканите. Гостите бяха приветствани от зам.-кмета Иванка Сотирова и директора на операта Огнян Драганов. Д-р Емилия Жунич направи презентация на тема „Музикално-сценичните изкуства в Балканския регион – традиции, постижения и перспективи“, а възможностите за финансиране, които предлага Програма „Творческа Европа“, бяха представени от Весела Кондакова от „Творческа Европа“ - България. На срещата присъстваха Елиянка Михайлова и Ина Божидарова от Министерството на културата. Участницитеобсъдиха различните аспекти на сътрудничество.

През втория ден бяха дискутирани конкретни аспекти на авторските права на постановъчните екипи, системата за обмяна на информация и управление на мрежата, които бяха обобщени в меморандум за сътрудничество.

Сред гостите на събитието, които посетиха вечерта премиерата на спектакъла на „Лучия ди Ламермур” в Старозагорската опера, бе видният импресарио Адриан Холендер от Виена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама