Атанасов за „Яневагейт“: Старата ос Първанов - Доган работи отново

09:04, 08 дек 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вторачването в разговорите е важно, защото вътре се обясняват едни механизми, които хората в България ги знаят, но няма орган, който да разследва такива казуси. Затова ние поискахме да има независим зам.-прокурор, защото на практика Цацаров няма как да се разследва сам. Това е заговор на тези, които не искат промяна на статуквото. Старата ос Първанов – Доган заработи отново.

Това каза в ефира на БТВ председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание ген. Атанас Атанасов. Кометарът му е по повод скандала „Яневагейт“ и изтеклите записи на разговор между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева, където бяха замесени редици ключови фигури.

„Първанов става, за да защити статуквото, за да не допусне най-радикалните промени, които се предвиждат в Конституцията. А и не трябва да забравяме, че Първанов беше избиран два пъти за президент с гласовете на Доган. Те се обичат, между тях има силна връзка“, каза генералът.

Припомняме, че в един от записите Ченалова заявява, че „службите са последният бастион на ДПС“, което впоследствие се оказа реплика на самия Атансов.

„Това е коментар от февруари и там се цитира мое публично изказване. Какъв интерес имаме ние да клатиме държавата. Ние сме гласували в Народното събрание за избора на този премиер и това правителство и нямаме никакъв интерес да клатим правителството и да разпространяваме подобни записи“, каза Атанасов.

Той заяви, че пропуск в законодателството ни е, че не съществува механизъм и орган, който в такъв случай да направи независима проверка.

„Неслучайно в разговора се вкарва фигурата на главния прокурор. За да стане ясно, че няма кой да разследва фигурата му, защото няма никой над него“, каза той и добави, че важния въпрос е източвани ли са информационни системи от МВР.

По думите му правосъдният министър Христо Иванов е един от малкото хора, “които за тези 25 години хвана бика за рогата“. Атанасов добави, че оценява много високо работата му.

Той коментира и изказване на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, че ДСБ са виновни за отстраняването му.

„Този човек не заслужава коментар, не знам защо го издигате. Един стана премиер на държавата от главен секретар и те решиха, че всеки ще е така. Лазаров трябва да е благодарен на прокуратурата, защото се измъкна от отговорност. Кой изпрати неподготвен отряда в Лясковец, където един командос загина? Това е въпросът, на който то трябваше да отговаря  и има още един случай, когато беше извършено незаконно подслушване на Касим Дал, което този човек е разпоредил. Той трябва да мълчи и да е благодарен на прокуратурата“, каза ген. Атансов.

Той допълни, че пет пъти е искал оставката на Лазаров публично и не го крие. Атанас Атанасов коментира и снощната престрелка в София, при която двама души бяха ранени.

„Там е твърде битова история. Двама са се опитали да нападнат охранител и човекът се е защитил. По кодекс той има това право“, каза генералът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама