Почина археологът доц. д-р Ирина Щерева

09:40, 08 дек 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напусна ни един от значимите учени в областта на средновековната българска археология - доц. д-р Ирина Щерева. Повече от десетилетие тя беше част от археологическия екип на Регионален исторически музей – град Сливен.

От 1982 г. до 1992 г. доц. Щерева е научен ръководител на проучванията при късноантичната и средновековна крепост „Туида” в гр. Сливен. Благодарение на тези проучвания става известно античното име на нашия град. Излизат данни за поселищния живот през ранновизантийската епоха и средновековието. Тя изследва цялата крепостна система, като основен акцент за културата на късноантичното селище е откритият култов комплекс, който доказва по археологически път, че през късната античност Цоида се оформя и като епископски център. В резултат на тези проучвания доц. д-р Ирина Щерева става автор на книгите „Туида-Цоида-Сливен”, „Приноси към историята на Сливен”, „Разкопки и проучвания”, кн. XXVIII: Туида – Сливен1, на много статии в специализирани научни издания и др.

През 2010 г. доц. д-р Ирина Щерева става носител на наградата „Д-р Иван Селимински”, присъждана от Община Сливен за принос и постижения в публицистиката, историческо-краеведческата дейност и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

Доц. д-р Ирина Щерева беше всеотдаен специалист, допринесъл изключително много за изясняване на проблеми от историята на Сливен.

Поклон пред нейната памет!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама