Завод за плочки в Нови пазар чака нов собственик

09:54, 08 дек 15 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Хета асет резолюшън" е пред приключване на продажбата на един от най-големите си промишлени активи в България. Става дума за завода за плочки на "Керамика Плиска И.П." в Нови пазар, който беше изграден почти докрай, но така и не заработи, пише „Капитал”.

През октомври кредиторът "Хета" (преди "Хипо алпе адриа") предложи активите на търг и вече е готов краткият списък с кандидати, а самата сделка се очаква да приключи до края на януари. В момента тече третият етап на процедурата – оценка на офертите и избор на най-добър кандидат. Интересът е сравнително голям, като оферти са подадени от малко под 10 кандидата. Сред тях са както стратегически, така и финансови местни и международни компании.

"Интерес проявяват и стратегически, и финансови инвеститори, а оферти има както за цялото предприятие, така и само за оборудването", казва пред „Капитал” изпълнителният директор на "Хета" Юлиус Гроте.

Предприятието включва над 40 хил. кв.м земя, няколко производствени сгради с обща застроена площ от близо 20 хил. кв.м и оборудване.

Заводът е проектиран да произвежда три вида плочки – за подове, стени и такива от технически порцелан. Фабриката има годишен капацитет за 5.5 млн. кв.м плочки в различни формати. 

В завода за плочки бяха инвестирани около 11 млн. евро. Средствата бяха осигурени със заем от "Хипо алпе адриа", но само малка част беше изплатена. От "Хета" отказаха да посочат търсената сега цена, като само уточниха, че "със стартирането на тръжна процедура през октомври "Хета асет резолюшън" гарантира прозрачен, публичен и справедлив процес за всички заинтересувани потенциални инвеститори". По информация на "Капитал" цената за всички активи е около 10 млн. лв.

Заводът за плочки в Нови пазар е построен през 2008 г., но производството там така и не започва. Инвеститор в проекта е акционерното дружество "Керамика Плиска И.П.", което е мажоритарна собственост на регистрираното на Сейшелите Galer Corp. Според източници от сектора причината за провала е неправилната преценка на компанията за необходимите инвестиции и усилия за пускането на завода. Така проектът беше замразен малко преди да бъде завършен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама