ОДМВР-Плевен към студентите: На купон се ходи без кола

10:02, 08 дек 15 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната дирекция на полицията в Плевен, отправи апел към гражданите да бъдат особено внимателни при шофиране на днешния ден – студентският празник 8 декември, за да се сведат до минимум предпоставките от настъпване на пътно-транспортни произшествия.

За избягване на пътни инциденти от КАТ препоръчват на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

1. Ако ще празнувате в населеното място, в което живеете или учите, отидете на купона без своя автомобил. Вземете такси или намерете някой да ви закара и да ви върне от заведението.

2. Ако празненството ще е в друго населено място, преценете опита си като шофьор при зимни условия. Помнете, че са възможни поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми. подходящи за зимни условия: светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг. лопата, буксирно въже, автоаптечка и светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност избягвайте шофиране на фарове.

3. Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който вие управлявате, не се изкушавайте да пиете, защото и малките дози и концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

4. Шумът от разговори и силната музика в допълнение към еуфоричното настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятели си да се съобразяват с това.

5. Ако пътувате организирано в група, не се поддавайте на приятелски закачки и въвличане в „състезания", „гонки" и рискови изпреварвания. Ако Вашият шофьор управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направете му забележка, за да промени начина на шофиране. Помнете, че той застрашава директно и вашия живот.

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково.

7. Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и напълно освежен. Най-добре е от вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя.

8. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава тръгнете на път с риск да закъснеете за нещо вече планирано.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама